Gęś pieczona z jabłkami

Przepis na gęś z jabłkami i czerwoną kapustą.

Dodany przez: mojegotowanie

Gęś pieczona z jabłkami

Mięsne

Czas przygotowania:
Porcje:
6 porcji
Ocena:

(średnia 3 z 1 głosów)

s

Składniki

  • młoda gęś
  • sól
  • pieprz
  • 4 kwaśne twarde jabłka
  • 6 gałązek świeżego lub suszonego majeranku
  • 1 kg czerwonej kapusty
  • 5 dag masła
  • mała cebula
  • 2 goździki
  • 150 ml czerwonego wina
  • 2 łyżki cukru
  • 2 łyżki octu

Przygotowanie

  1. Piekarnik rozgrzewamy do temp. 220°C. Umytą i osuszoną gęś nacieramy od środka i na zewnątrz solą i pieprzem. Do środka gęsi wkładamy pocięte na ćwiartki 2 jabłka (ze skórką) i majeranek, spinamy wykałaczkami, kładziemy piersią do dołu, podlewamy szklanką wody, przykrywamy i pieczemy 1 godz. Przekręcamy gęś na plecy, zmniejszamy temp. do 160°C i pieczemy, cały czas pod przykryciem, jeszcze 3–4 godz., od czasu do czasu polewając sosem spod pieczeni. 20–30 min przed końcem pieczenia odkrywamy, aby skórka się zrumieniła, i smarujemy osoloną wodą. Oczyszczoną kapustę cienko szatkujemy, pozostałe obrane i oczyszczone jabłka kroimy na małe cząstki. W rondelku rozgrzewamy masło, dusimy na nim jabłka, po kilku minutach dokładamy kapustę, posiekaną cebulę, goździki, 200 ml wody oraz wino, cukier, ocet, trochę soli i pieprzu. Mieszamy, dusimy pod przykryciem ok. 50 min. Gęś podajemy na duszonej kapuście. Jako dodatek polecamy kluski śląskie.
mięso obiad drób gęś gęsina
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się
 

Komentarze