Gęś na świętego Marcina

Ocena:

4.39 (176)

  • 35 min.
  • więcej niż 10 osób

Gęś na świętego Marcina, to potrawa wykwintna i bardzo popularna. Dobrze upieczona potrafi zachwycić swoją kruchością i smakiem. Jak przygotować ją krok po kroku?

Składniki:

  • 1 gęś (3–4 kg)
  • 1 i 1/2 kg kwaskowatych jabłek
  • po dwie łyżeczki suszonego majeranku i tymianku
  • łyżeczka szałwii
  • 3 ząbki czosnku
  • kieliszek wódki lub brandy
  • sok z cytryny
  • 1 kg ziemniaków
  • sól

Gęś na świętego marcina - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Gęś natrzeć sokiem z cytryny. Czosnek obrać, drobno posiekać, wymieszać z solą i ziołami. Natrzeć gęś z zewnątrz i w środku.
  • Jabłka umyć, kilka przekroić na pół, resztę na ćwiartki. Usunąć gniazda nasienne.
  • Ćwiartkami jabłek napełnić gęś, zaszyć ją lub spiąć szpilkami. Przełożyć do brytfanny (gęsiarki) i podlać wodą.
  • Wstawić do pieca nagrzanego do temp. 220°C. Polać alkoholem i przykryć. Zmniejszyć temp. do 180°C i piec 2 i 1/2–3 godz. aby gęś się dobrze zrumieniła.
  • Ziemniaki obrać, pokroić na ćwiartki. Oprószyć solą, majerankiem i razem z połówkami jabłek dołożyć do gęsi na 30 min przed końcem pieczenia.
  • Gęś podawać z kartoflami, jabłkami z żurawiną i czerwoną kapustą.
  • WARTO WIEDZIEĆ
  • Najsmaczniejsze są gęsi młode 10–12-tygodniowe, ważące od 3 do 5 kg.
  • W czasie pieczenia z 5 kg gęsi wytapia się około 1 kg tłuszczu. Warto go zebrać i używać do smażenia kartofli lub innych mięs.
  • Dobrze jest piec gęś na czymś w rodzaju rusztu, aby tuszka nie przylegała do brytfanny i nie przypalała się.
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne