Gęś na świętego Marcina, to potrawa wykwintna i bardzo popularna. Dobrze upieczona potrafi zachwycić swoją kruchością i smakiem. Jak przygotować ją krok po kroku?
Składniki:
1 gęś (3–4 kg)
1 i 1/2 kg kwaskowatych jabłek
po dwie łyżeczki suszonego majeranku i tymianku
łyżeczka szałwii
3 ząbki czosnku
kieliszek wódki lub brandy
sok z cytryny
1 kg ziemniaków
sól
Gęś na świętego marcina - jak zrobić?
Kroki przygotowania:
Gęś natrzeć sokiem z cytryny. Czosnek obrać, drobno posiekać, wymieszać z solą i ziołami. Natrzeć gęś z zewnątrz i w środku.
Jabłka umyć, kilka przekroić na pół, resztę na ćwiartki. Usunąć gniazda nasienne.
Ćwiartkami jabłek napełnić gęś, zaszyć ją lub spiąć szpilkami. Przełożyć do brytfanny (gęsiarki) i podlać wodą.
Wstawić do pieca nagrzanego do temp. 220°C. Polać alkoholem i przykryć. Zmniejszyć temp. do 180°C i piec 2 i 1/2–3 godz. aby gęś się dobrze zrumieniła.
Ziemniaki obrać, pokroić na ćwiartki. Oprószyć solą, majerankiem i razem z połówkami jabłek dołożyć do gęsi na 30 min przed końcem pieczenia.
Gęś podawać z kartoflami, jabłkami z żurawiną i czerwoną kapustą.
WARTO WIEDZIEĆ
Najsmaczniejsze są gęsi młode 10–12-tygodniowe, ważące od 3 do 5 kg.
W czasie pieczenia z 5 kg gęsi wytapia się około 1 kg tłuszczu. Warto go zebrać i używać do smażenia kartofli lub innych mięs.
Dobrze jest piec gęś na czymś w rodzaju rusztu, aby tuszka nie przylegała do brytfanny i nie przypalała się.