Gazpacho

Tradycyjny hiszpański chłodnik gazpacho podaje się z chlebem - pierwotnie była to prosta zupa z oliwy, chleba i wody. Często jada się je z chrupiącymi grzankami - na przykład czosnkowymi.

Dodany przez: mojegotowanie

Gazpacho

Chłodnik

Czas przygotowania:
Kalorie:
120 kcal
Porcje:
4 porcji
Ocena:

(średnia 2.89 z 9 głosów)

  • Danie wegetariańskie
  • Danie dietetyczne
  • Szybka kuchnia

Składniki

  • 3/4 kg pomidorów
  • 2 czerwone papryki
  • mały ogórek
  • czerwona cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • papryczka chili
  • łyżka listków bazylii
  • 300 ml bulionu drobiowego
  • łyżka oliwy
  • 4 łyżki octu winnego
  • sok z 1/2 cytryny
  • sól, pieprz

Przygotowanie

  1. Pomidory sparzyć, obrać. Ogórek obrać, pokroić na kawałki. Papryki oczyścić z pestek, pokroić. Cebulę i czosnek obrać. Wszystkie warzywa dokładnie zmiksować, dodając oliwę, ocet winny oraz bazylię.
  2. Wlać bulion i sok z cytryny, posypać posiekaną papryczką chili, przyprawić. Wstawić na 2–3 godziny do lodówki. Dodać kilka kostek lodu. Udekorować kawałkami ogórka i papryki oraz bazylią. Można posypać grzankami.

Wskazówki

Gazpacho najlepiej smakuje późnym latem, kiedy warzywa potrzebne do jego przyrządzenia są najlepsze - sięgamy po pachnące pomidory, papryki i ogórki. Nie żałuj ziół - są pyszne i aromatyczne.

Komentarz redakcji

Gazpacho możesz też zmiksować z pieczywem - brzmi dziwnie, ale nawiązuje to do hiszpańskiej tradycji i smakuje naprawdę dobrze. Możesz też zmiksować tylko połowę warzyw - chrupiące kawałki w kremowej zupie są pyszne.
czosnek zupa pomidory chłodnik gazpacho papryczki chili
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze