Galaretki z kurczaka :

Delikatne galaretki drobiowe. Danie lubiane przez tych którzy nie przepadają za galaretą z nóżek

Dodany przez: Babciagramolka

Na zimno

Czas przygotowania:
Porcje:
12 porcji
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

  • Szybka kuchnia

Składniki

  • :1 kurczak
  • 3 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1/8 selera
  • ½ pory
  • 1 cebula
  • 2 liście laurowe
  • 5 ziaren ziela angielskiego
  • Maggi w płynie
  • 7 łyżeczek żelatyny w proszku
  • 1 ½ litra wody
  • ½ puszki zielonego groszku
  • Usiekana natka pietruszki
  • 4 jajka na twardo
  • 3 roztarte ząbki czosnku
  • Pieprz mielony
  • Sól

Przygotowanie

  1. Ugotować mocny wywar z kurczaka , warzyw, liści laurowych, ziela angielskiego, 1 łyżeczki soli . ( gotować ok. 1 godziny tak by mięso dobrze odchodziło od kości ). Wyjąć mięso i warzywa. Przecedzić . Odmierzyć 1 litr rosołu ( tyle powinno zostać z gotowania ) , doprawić maggi , pieprzem mielonym , czosnkiem . W ¼ szklanki zimnej wody namoczyć żelatynę , a potem rozpuścić ją w gorącym rosole . Kurczaka obrać . Mięso drobno pokroić . Do filiżanek ( miseczek , pojemniczków ) układać na dno pokrojoną w plasterki marchewką , usiekana zieloną pietruszkę , mięso , zielony groszek , ćwiartki jajek na twardo . Zalać rosołem z żelatyną . Zostawić do ostygnięcia i następnie wstawić do lodówki by zakrzepły.
  2. Przed podaniem wyjmować delikatnie z filiżanek . Dekorować . Podawać do nich sok z cytryny lub ocet zależnie od upodobań .
kurczak mięso Boże Narodzenie przekąski wielkanoc przekąska galareta
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze