Galaretka truskawkowa – przepis

Ocena:

4.47 (173)

  • 30 min.
  • dla 2 osób
  • łatwy

Galaretka truskawkowa na bazie świeżych owoców ma pełny smak i mnóstwo witamin. Jej przygotowanie wymaga niewiele czasu, a w efekcie otrzymujemy deser o wiele bardziej wartościowy od produktów z proszku. Bazą są zmiksowane truskawki, których smak podkręcamy sokiem z pomarańczy i cytryny. Aby lekki deser przybrał efektowny kształt, przelewamy galaretkę z truskawek do silikonowej foremki.

Składniki:

  • truskawki  200 g

  • sok pomarańczowy  100 g

  • sok z cytryny  30 ml

  • żelatyna  10 g

  • cukier  70 g

Galaretka truskawkowa – przepis - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Truskawki: myjemy i wycinamy z nich szypułki. Następnie wrzucamy je do blendera i miksujemy na mus.

  • Krok 2:

    Dodatki: zmiksowane truskawki mieszamy z sokiem z pomarańczy i cytryny. Odlewamy ⅓ musu i podgrzewamy, aby rozpuścić w nim żelatynę. Dodajemy także cukier i mieszamy do otrzymania spójnej konsystencji.

  • Krok 3:

    Formowanie galaretek: mieszankę z żelatyną dodajemy do pozostałego musu, a następnie przelewamy do silikonowych foremek. Odstawiamy galaretkę do lodówki, aby stężała na ok. 5 godz. (czas podany w przepisie nie uwzględnia czasu chłodzenia).

  • Krok 4:

    Galaretka truskawkowa jest gotowa: wyjmujemy ją z formy na talerz i podajemy w towarzystwie owoców lub bitej śmietany

Porady

  • Po zmiksowaniu owoców możemy je przecisnąć przez sitko, aby galaretka truskawkowa była bardziej klarowna.
  • Galaretki możemy przygotować także w pucharkach, słoikach lub szklankach.
  • Do środka możemy wrzucić kilka pokrojonych truskawek lub inne wybrane owoce, np. maliny lub borówki.
  • Jeśli chcemy zredukować ilość cukru, dodajemy miód lub zdrowszy zamiennik – np. stewię lub ksylitol. W przypadku miodu warto postawić na neutralne smaki – wielokwiatowy, akacjowy lub lipowy.
  • Poza sezonem możemy sięgnąć po mrożone truskawki, które miksujemy w blenderze po całkowitym rozmrożeniu.
  • Galaretkę przelewamy do większej silikonowej formy (jak na babkę) lub kilku mniejszych – na muffinki.
Udostępnij: Udostępnij

Notka redakcyjna

Desery z galaretką truskawkową

Domowa galaretka z musu truskawkowego sprawdzi się nie tylko jako samodzielny deser, ale także jako pyszny dodatek do:

  • tortów – możemy dodać ją do środka zamiast warstwy kremu lub położyć na wierzch,
  • lekkich biszkoptów z owocami,
  • tart – na kruchym cieście lub francuskim,
  • serników na zimno lub w pieczonej wersji.

Do galaretki w pucharku doskonale pasuje krem śmietankowy na bazie serka mascarpone.

Wegańska galaretka truskawkowa z agarem

Żelatyna jest produktem pochodzenia zwierzęcego. Wobec tego nie sprawdzi się w deserach dla osób na diecie wegańskiej. Z pomocą przychodzi agar–agar, czyli substancja żelująca wytwarzana z alg morskich u wybrzeży Japonii. Na proporcje podane w przepisie potrzebujemy 15 g agaru:

  • proszek lub kostki agar–agar rozpuszczamy w 50 ml zimnego soku pomarańczowego,
  • pozostałe składniki (mus truskawkowy z sokiem i cukrem) wstawiamy do zagotowania,
  • gdy mus na galaretkę zacznie wrzeć, dodajemy rozmieszany agar i gotujemy przez kolejne 3 min.

Wegańską galaretkę z truskawek i agaru przelewamy do foremek po ostudzeniu.

Pianka z galaretki truskawkowej

Na bazie zimnej, ale nie zastygniętej jeszcze galaretki truskawkowej możemy przygotować pyszne owocowe pianki lub kremy z bitą śmietaną. Dodatek świeżych truskawek sprawia, że są one pełne smaku. Z kolei dzięki żelatynie po schłodzeniu w lodówce przez długi czas zachowują swój kształt i objętość.

Kremy z galaretką truskawkową są doskonałe do dekoracji ciast i babeczek. Nakładamy je na wypieki przy pomocy szprycy lub rękawa cukierniczego z ozdobnymi tylkami.

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne