Galaretka z pigwy

Pigwa ma cierpki smak, ciężko je zjeść na surowo. Natomiast przetwory są wspaniałe.

Dodany przez:

Owocowe

Czas przygotowania:
Porcje:
1 porcji
Ocena:

(średnia 3.13 z 8 głosów)

  • Danie wegetariańskie

Składniki

  • Na galaretkę z pigwy potrzebujemy :
  • 1 kg owoców pigwy
  • 1/2 kg cukru

Przygotowanie

  1. Owoce należy umyć , przekroić i wydrążyć ze środka gniazda nasienne. Całość zalać jednym litrem wody i zagotować pod przykryciem aż owoce rozgotują się. Gotować należy około jednej godziny. Następnie przecedzić, najlepiej przez gazę, dodać cukier i znów gotować na małym ogniu cały czas mieszając aż galaretka stanie się gęsta. Gorącą galaretkę przełożyć do wyparzonych słoików, zakręcić wyparzonymi wieczkami i odstawić do góry dnem aż całkowicie ostygną.
  2. I to tyle w tym przepisie. Jest prosty i nie trzeba wiele. A galaretka nadaje się ciast i deserów. Smacznego :)
przetwory deser galaretka pigwa
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze

Podobne przepisy