Galaretka drobiowa

Tylko U Szwejka pyszna galaretka drobiowa idealna na Wielkanoc.

Dodany przez: U SZWEJKA

Galaretka drobiowa

Na zimno

Czas przygotowania:
Porcje:
4 porcji
Ocena:

(średnia 5 z 1 głosów)

Składniki

  • Pierś kurczaka 400 gr.
  • Włoszczyzna do rosołu 1 pęczek
  • Kukurydza konserwowa 100 gr.
  • Przyprawy do rosołu {ziele angielskie, liść laurowy, lubczyk, sól, pieprz ziarnisty}
  • Żelatyna spożywcza na 2 litry wywaru.
  • Sałata lodowa 1 szt.
  • Świeży rozmaryn kilka gałązek
  • Cytryna lub chrzan jako dodatek według uznania polecamy oba dodatki

Przygotowanie

  1. Oczyszczoną włoszczyznę oraz przyprawy rosołowe zalewamy w garnku wodą i zagotowujemy, następnie dodajemy piersi kurze i solimy, całość gotujemy na wolnym ogniu aż warzywa będą ugotowane ale jeszcze chrupiące.
  2. Otrzymany wywar przecedzamy do pojemnika ze wskażnikiem pojemności i dodajemy żelatynę w-g wskazań producenta, gotowy auszpik odstawiamy do wystygnięcia.
  3. Z ugotowanych warzyw jedynie marchew kroimy w kostkę, oraz ugotowaną pierś kurczaka.
  4. W naczyniach wielkości filiżanki rozkładamy na przemian warstwami marchew, pierś kurczaka, kukurydzę i całość zalewamy gotowym auszpikiem, odstawiamy do lodówki na około 2-e godziny do zastygnięcia. Gotowe galaretki układamy na drobno pokrojonej sałacie lodowej podajemy z chrzanem i cytryną.
  5. Smacznego:)
mięso wielkanoc przekąska galaretka drobiowa U Szwejka
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze