Galantyna z indyka

Ocena:

4.44 (195)

  • 35 min.

Przygotowanie: 35 minut Oczekiwanie: 3 godziny Gotowanie: 2 godziny Porcja: 505 kcal

Składniki:

  • indyk (ok. 3 kg)
  • 2 łyżeczki (1 dag) żelatyny
  • szklanka malagi (lub innego wina deserowego)
  • włoszczyzna
  • 5 dag suszonych grzybów
  • 30 dag cielęciny
  • 30 dag wątróbki cielęcej lub drobiowej
  • 20 dag boczku wędzonego
  • bułka
  • 5 dag pistacji lub orzechów laskowych
  • pęczek natki pietruszki
  • 3 jajka
  • sól, pieprz

Galantyna z indyka - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Indyka przekroić wzdłuż grzebietu, mięso odciąć od korpusu i kości ud, nie uszkadzając skóry. Odciąć skrzydełka w drugim stawie. Płat mięsa rozłożyć, wyrównać nożem brzegi (kawałki mięsa odłożyć), formując prostokąt.
  • Z kości, włoszczyzny i umytych namoczonych grzybów ugotować wywar i przecedzić. W wywarze namoczyć bułkę i zmielić z odciętymi kawałkami indyka, cielęciną, wątróbką i wędzonym boczkiem.
  • Grzyby osączyć, posiekać. Jajka ugotować na twardo i posiekać. Natkę umyć, otrząsnąć i posiekać. Orzechy posiekać. Wszystko dokładnie wymieszać z mieloną masą mięsno-wątróbkową, przyprawić solą oraz pieprzem.
  • Płat mięsa posmarować farszem, zrolować, zawinąć w płótno i związać bawełnianą nitką. Włożyć do wrzącego wywaru i gotować przez 1 i 1/2 godziny. Ostudzić w wywarze. Wyjąć, przycisnąć obciążoną deską i odstawić na 3 godziny.
  • Wywar odparować do objętości 250 ml, wlać malagę i żelatynę namoczoną w 2 łyżkach zimnej wody. Wymieszać, raz zagotować, ostudzić. Połowę wylać na dno półmiska. Galantynę odwinąć z płótna, pokroić na plastry. Ułożyć na zastudzonej galarecie. Pokryć pozostałą stygnącą galaretą.
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Materiały promocyjne