Ciasto francuskie z rabarbarem

Ocena:

4.56 (188)

  • 1 godz. 40 min.
  • dla 6 osób
  • łatwy

Ciasto francuskie z rabarbarem to jeden z prostszych wypieków, z sezonowych składników. Połączenie przyjemnie chrupiącego ciasta z kwaśnym rabarbarem o migdałowej nucie, przełamanym słodką kruszonką, z pewnością przypadnie wam do gustu.To idealna propozycja na szybki podwieczorek i niezapowiedzianą wizytę gości. Przepis na ciasto francuskie z rabarbarem warto wypróbować choć raz. 

Składniki:

  • ciasto francuskie  275 g

  • cukier  160 ml

  • skórka pomarańczowa  50 g

  • rabarbar  500 g

  • mąka migdałowa  70 g

  • mąka pszenna  100 g

  • masło  80 g

  • cukier waniliowy  5 g

Ciasto francuskie z rabarbarem - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Rabarbar: płuczemy, osuszamy i obieramy. Kroimy go na drobne kawałki i zasypujemy 80 g cukru. Odstawiamy do lodówki na godzinę. Potem odsączamy go i łączymy ze skórką pomarańczową (może być starta lub kandyzowana). 

  • Krok 2:

    Kruszonka: w między czasie zagniatamy składniki: 80 g cukru, cukier waniliowy, masło i mąkę. Wstawiamy do lodówki na 30 minut.

  • Krok 3:

    Piekarnik: nagrzewamy go do temperatury 200 stopni z termoobiegiem lub 210 do pieczenia w trybie góra-dół.

  • Krok 4:

    Ciasto francuskie: rozwijamy je i kroimy na 8 kawałków. Układamy je na blasze. Każdy z nich posypujemy odrobiną mąki migdałowej (ok. 5 g). Następnie nakładamy porcję rabarbaru (ok. 60 g). Wierzch posypujemy kruszonką.

  • Krok 5:

    Pieczenie: ciasto francuskie z rabarbarem wkładamy do nagrzanego piekarnika na 15-20 minut - do zrumienienia.

Porady

  • Wierzch ciasta francuskiego z rabarbarem można dodatkowo obsypać cukrem pudrem lub polać aksamitną polewą z białej czekolady lub lukrem.
  • Ciasto z rabarbarem można też obsypać prażonymi płatkami migdałów lub orzechami włoskimi bądź laskowymi.
  • Jeśli mamy więcej czasu, to deser można również przygotować na bazie domowego ciasta francuskiego z tego przepisu.
  • Cukier w przepisie można zamienić na o wiele zdrowszy słodzik, np. erytrytol, zarówno ten do posypania rabarbaru, jaki i do kruszonki.
  • Rabarbar z cukrem i skórką pomarańczową można też wcześniej poddusić przez 10 minut, powstanie wtedy bardziej jednolita masa, którą nakładamy na ciasto.
Udostępnij: Udostępnij

Notka redakcyjna

Ciasto francuskie z rabarbarem – inne wersje przygotowania

Pomysłów na przygotowanie smacznych ciast francuskich z rabarbarem jest cała masa. W najprostszej i najszybszej wersji wystarczy ułożyć pokrojony na kawałki rabarbar na arkuszu ciasta. Całość piecze się przez około 15–20 minut w temperaturze 200 °C, a następnie – już po wystudzeniu – obsypuje się cukrem pudrem. Ale przepis możemy też podrasować i dodać do niego dodatkowe składniki:

  • budyń waniliowy lub śmietankowy, który świetnie podkreśli kwaskowatość warzywa. Robimy go według instrukcji podanej na opakowaniu i nakładamy go na ciasto, a na wierzch wykładamy rabarbar i kruszonkę.
  • polecamy spróbować również ciasta francuskiego z rabarbarem i mascarpone. Jego przygotowanie nie różni się znacząco od opisanego powyżej przepisu. Wystarczy zmiksować ser z pastą waniliową i cukrem pudrem, a następnie równomiernie rozprowadzić na arkuszu ciasta. Całość posypuje się kawałkami rabarbaru i piecze przez około 20 minut. 
  • twaróg - tu postępujemy podobnie, jak z mascarpone - ale ser rozrabiamy z cukrem i jajkiem.
  • z owocami - część rabarbaru można zastąpić innymi, sezonowymi owocami np. malinami, porzeczkami, borówkami, ale też jabłkami.

Możemy również zmienić kształt ciasta, zamiast kwadratów możemy wyciąć prostokąty, koła, ale też możemy zrobić z niego tartę w okrągłej blaszce. Wtedy nadmiar ciasta wykorzystujemy do stworzenia brzegów lub kratki na wierzchu. Dużą popularnością cieszą się też rożki z ciasta francuskiego z rabarbarem, wycięte kwadraty wystarczy złożyć na pół. Dodatkowo można włożyć do nich ser biały.

Czy rabarbar jest zdrowy?

Rabarbar, zwany też rzewieniem, to warzywo o charakterystycznych, długich ogonkach liściowych. Wyróżnia go lekko kwaskowaty smak i różowo–czerwony kolor. Choć rośnie on przez całe lato, zbierać go można jedynie do połowy czerwca – spożywanie łodyg starszych niż 5 tygodni może bowiem wiązać się z zatruciem pokarmowym. Nie oznacza to jednak, że warzywo to jest trujące. 

Dlaczego więc nie można zbierać rabarbaru przez cały sezon? Zawiera on substancje zwane szczawianami wapnia, które to wypłukują z organizmu wapń. W początkowej fazie wzrostu rośliny, jest ich stosunkowo mało, lecz z czasem gromadzi się w nim niebezpieczna ilość. Warzywo to należy więc spożywać w okresie od kwietnia do czerwca – wówczas jest ono nie tylko smaczne, ale i w pełni bezpieczne dla zdrowia. 

Pomimo opisanych powyżej właściwości, rabarbar z całą pewnością można uznać za zdrowy. Stanowi on dobre źródło kwasu foliowego oraz błonnika. Dodatkowo zawiera witaminy z grupy E, C oraz A oraz substancje mineralne takie jak magnez, potas, sód, wapń i żelazo. Chętnie sięgają po niego również osoby na diecie redukcyjnej – ma on niski indeks glikemiczny i jedynie 21 kcal w 100 g. 

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne