Francuski placek mięsny

Ocena:

4.48 (198)

  • 25 min.
  • dla 8 osób
Przygotowanie: 25 minut
Pieczenie: 35–40 minut
Porcja: 495 kcal
Składniki na 8 porcji

Składniki:

  • 30 dag mielonego mięsa wołowo-wieprzowego
  • 15 dag wędzonego boczku
  • 2 szalotki
  • 20 dag marchewki
  • opakowanie mrożonego ciasta francuskiego
  • 3 żółtka
  • 1 jajko
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • 2 łyżki oleju
  • sól, pieprz

Francuski placek mięsny - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Szalotki obrać, posiekać. Boczek pokroić w kostkę. Marchewki umyć, obrać, drobno posiekać. Wszystko podsmażyć na łyżce oleju. Dodać mięso, chwilkę dusić. Zdjąć z ognia. Starannie wymieszać z żółtkami, gałką, solą i pieprzem.
  • Ciasto rozmrozić. Lekko rozwałkować. Podzielić na 2 kawałki. Jednym wylepić dno i boki tortownicy. Nakłuć widelcem. Włożyć farsz. Przykryć drugim płatem ciasta. Wierzch posmarować rozmąconym jajkiem. Zrobić w wierzchnim płacie otwór, przez który uleci para.
  • Piec 35–40 min w temperaturze 200°C. Podawać z zieloną sałatą.
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne