Przygotowanie: 25 minut
Pieczenie: 35–40 minut
Porcja: 495 kcal
Składniki na 8 porcji
Składniki:
30 dag mielonego mięsa wołowo-wieprzowego
15 dag wędzonego boczku
2 szalotki
20 dag marchewki
opakowanie mrożonego ciasta francuskiego
3 żółtka
1 jajko
szczypta gałki muszkatołowej
2 łyżki oleju
sól, pieprz
Francuski placek mięsny - jak zrobić?
Kroki przygotowania:
Szalotki obrać, posiekać. Boczek pokroić w kostkę. Marchewki umyć, obrać, drobno posiekać. Wszystko podsmażyć na łyżce oleju. Dodać mięso, chwilkę dusić. Zdjąć z ognia. Starannie wymieszać z żółtkami, gałką, solą i pieprzem.
Ciasto rozmrozić. Lekko rozwałkować. Podzielić na 2 kawałki. Jednym wylepić dno i boki tortownicy. Nakłuć widelcem. Włożyć farsz. Przykryć drugim płatem ciasta. Wierzch posmarować rozmąconym jajkiem. Zrobić w wierzchnim płacie otwór, przez który uleci para.
Piec 35–40 min w temperaturze 200°C. Podawać z zieloną sałatą.