Fondue z różnych gatunków sera

Kociołek do fondue nasmarować przekrojonym na pół czosnkiem.

Dodany przez: gastrosfera1

Na ciepło

Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

  • Danie wegetariańskie
s

Składniki

  • - 200 g sera Gorgonzola (lub Rokpol)
  • - 300 g sera Gouda MSM Mońki w bloku
  • - 200 g sera Cheddar
  • - ząbek czosnku
  • - 1 szklanka białego wytrawnego wina
  • - ½ szklanki śmietany 18%
  • - łyżeczka masła
  • - zioła – rozmaryn, tymianek, majeranek
  • - pieczywo pokrojone w kostkę

Przygotowanie

  1. Kociołek do fondue nasmarować przekrojonym na pół czosnkiem. Ser drobno zetrzeć, i podgrzać w rondelku do uzyskania jednolitej masy. Mieszając dodać śmietanę, a następnie łyżeczkę masła, aby uzyskać bardziej kremowy smak. Stopniowo podlać winem, dodać zioła i dalej mieszać. Po uzyskaniu aksamitnej masy serowej przelewamy zawartość rondelka do kociołka na fondue. Na patyczki nabijamy pokrojone w kostkę pieczywo i maczamy w serze. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się
 

Komentarze