Fondue serowe

Przygotowanie: 30 minut Porcja: 550 kcal Składniki na 8 porcji

Dodany przez: mojegotowanie

Fondue serowe

Na ciepło

Czas przygotowania:
Kalorie:
550 kcal
Porcje:
8 porcji
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

  • Danie wegetariańskie
  • Szybka kuchnia

Składniki

  • 90 dag żółtego sera (najlepiej po połowie ementalera i sera gruyère)
  • 3 ząbki czosnku
  • łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 1–2 szklanki białego, wytrawnego wina
  • bagietka
  • biały pieprz

Przygotowanie

  1. Szwajcarska tradycja maczania pieczywa w stopionym serze coraz częściej gości i na naszych stołach. fondue najlepiej smakuje w chłodne, zimowe wieczory.
  2. ■ Ser zetrzeć na tarce o małych oczkach. Czosnek obrać, dwa ząbki posiekać. Pozostały ząbek rozkroić, natrzeć kociołek do fondue.
  3. ■ Mąkę wymieszać z kilkoma łyżkami wina. Resztę wina podgrzać w kociołku. Wsypać 1/3 sera, podgrzewać mieszając, aż się stopi. Dodać mąkę i czosnek, mieszając wsypywać pozostały ser. Podgrzewać, aż ser się stopi, przyprawić obficie białym pieprzem.
  4. ■ Kociołek ustawić na podgrzewaczu. Bagietkę pokroić na kawałki. Nabijać na szpikulce, zanurzać w masie serowej. Od czasu do czasu masę serową zamieszać.
ser przekąska białe wino fondue fondue serowe Szwajcaria
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze