Fondue czekoladowe

Fondue czekoladowe to banalnie prosty pomysł na szybki, a przy tym niezwykle efektowny deser. Fondue z czekolady doskonale sprawdzi się na romantyczną randkę, jak i na wszelkiego rodzaju imprezy i przyjęcia. Wspólne delektowanie się płynną czekoladą i maczanie w niej rozmaitych przysmaków to gwarancja dobrej zabawy. Jak zrobić fondue czekoladowe i jakie owoce do fondue czekoladowego wybrać? Odpowiedzi na wszystkie te pytania znajdziecie w poradach poniżej. Zobaczcie nasz prosty przepis na domowe fondue czekoladowe. 

Deserydesery z owocamigorąca czekoladafonduepolewa czekoladowaPrzekąski

Czas przygotowania:
20 min.
Kalorie:
560.00 kcal
Dla ilu osób:
dla 8 osób
Poziom trudności: Łatwy
Ocena:

(średnia 4.52 z 155 głosów)

Kroki wykonania:

  • StockFood_11015326_Layout_A_wooden_spoon_in_a_bowl_of_melted_chocolate1.Czekoladę połamać na kawałki. Do naczynia do fondue włożyć czekoladę, wlać śmietanę i likier. Wszystko podgrzewać na małym ogniu aż czekolada się stopi. Dodać masło i mieszać aż masa stanie się gładka i aksamitna. Naczynie umieścić na podgrzewaczu. Na szpikulce nadziewać owoce (kandyzowane lub świeże), ciastka, biszkopty, precle, pianki lub herbatniki i zanurzać w gorącej czekoladowej masie.

Kalorie: 560.00

Porady

Fondue czekoladowe - co to jest?

Fondue to tradycyjne danie pochodzące z kuchni szwajcarskiej, ale największą popularnością cieszy się we Francji. Wszystko zaczęło się od fondue serowego, czyli roztopionego sera, w którym maczamy oliwki oraz małe kawałki mięs, warzyw, krakersów czy chleba. Fondue czekoladowe do słodka wersja tego kultowego francuskiego dania. Owoce maczane w czekoladzie są już popularne na całym świecie, nie tylko we Francji czy Szwajcarii. 

Jak zrobić fondue czekoladowe?

Jak przygotować fondue czekoladowe? To banalnie proste wystarczy rozpuścić czekoladę i wymieszać ją ze słodką śmietanką i odrobiną masła. Jak roztopić czekoladę do fondue? Najlepiej zrobić to w kąpieli wodnej, aby się nie przypaliła. Nad garnkiem z gotującą się wodą należy postawić miskę z pokruszoną czekoladą. Gorąca para, unosząca się z garnka, błyskawicznie rozpuści czekoladę, bez ryzyka przypalenia. Teraz wystarczy już tylko dolać śmietankę kremówkę i trochę masła i dokładnie wszystko wymieszać. Do płynnej czekolady możemy dodać też odrobinę alkoholu, na przykład koniaku lub smakowego likieru. Czekolada do fondue powinna być niezbyt gęsta, aby z łatwością można było maczać w niej nadziane na patyk produkty. 

Jaka czekolada do fondue?

Jaka jest najlepsza czekolada do fondue? Większość przepisów bazuje na deserowej czekoladzie o dużej zawartości kakao, jednak nie jest to obowiązkowy składnik. Czekolada do fondue to kwestia indywidualna, więc jeśli jesteście fanami mlecznej czekolady, możecie użyć właśnie takiej. Nie ma też przeszkód, aby przygotować fondue z białej czekolady. Dla tych, którzy są na diecie roślinnej, polecamy wegańskie fondue z dodatkiem oleju kokosowego zamiast masła i mleczka kokosowego zamiast śmietany. 

Co podać do fondue z czekolady?

Aby przygotować czekoladowe fondue potrzebne nam będą różne przysmaki do zanurzenia w płynnej czekoladzie. Najlepiej sprawdza się do tego orzechy, ciastka, biszkopty, herbatniki, słomka ptysiowa, rurki waflowe lub pianki. Do słodkiego fondue doskonale nadają się również lekko słone przekąski, które idealnie współgrają ze słodyczą czekolady. Wszelkiego rodzaju słone paluszki, precle, wafle ryżowe i krakersy.

Jakie owoce do fondue czekoladowego?

Fondue z czekolady nie może się udać bez świeżych owoców. Jakie owoce do fondue czekoladowego sprawdzą się najlepiej? Truskawki w czekoladzie to chyba największy klasyk, ale wszystkie inne małe owoce, które możemy w całości nadziać na patyczek i zanurzyć w czekoladzie, tez się sprawdzą. Wykorzystajmy maliny, jeżyny, winogrona czy agrest. Większe owoce należy pokroić w kostkę, a te, które mają pestki, musimy wcześniej wydrylować. Jakie większe owoce do maczania w czekoladzie  polecamy? Doskonałe będą banany, jabłka, gruszki, ananas lub mango. Doskonale sprawdza się także cytrusy, które wcześniej należy obrać i rozdzielić na segmenty. W czekoladzie możemy też maczać suszone owoce, takie jak morele lub śliwki. 

Fondue czekoladowe - gdzie kupić? 

Fondue czekoladowe tradycyjnie przygotowywane jest w specjalnych garnuszkach z podgrzewaczem, do których dołączone są małe widelczyki. Gdzie kupić specjalne naczynie do fondue? Bez problemu znajdziemy je w większości sklepów z akcesoriami kuchennymi oraz w sieci. Jeśli jednak nie mamy pod ręką takiego zestawu, możemy przygotować łatwe fondue czekoladowe, nadziewając przysmaki na zwykłe patyczki do szaszłyków i maczając je w misce z rozpuszczoną czekoladą. Musimy jednak pamiętać, że czekolada bez podgrzewacza pod spodem szybko zacznie zastygać, więc musimy co jakiś czas ją ponownie pogrzać. 

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy