Flaki wołowe

Ocena:

4.26 (249)

  • 1 godz. 5 min.
  • dla 5 osób
  • łatwy

Flaki wołowe to tradycyjna polska potrawa mięsna, która przygotowana jest z oczyszczonych fragmentów żołądka. Serwuje się je w formie gęstej zupy, ugotowanej na bulionie warzywnym wraz z koncentratem pomidorowym i słodką papryką. Ważnym składnikiem tego dania jest zasmażka do flaków, którą można przygotować na co najmniej kilka różnych sposobów. Jedną z najbardziej znanych wariacji na temat flaków są flaki po warszawsku, które cieszą się niesłabnącą popularnością. Co ciekawe, flaki wołowe często serwowane są na różnych przyjęciach, w tym w szczególności na weselach. Poniżej podajemy prosty i szybki przepis na flaki wołowe. 

Składniki:

  • flaki  1 kg

  • seler  0.5 szt.

  • marchewka  2 szt.

  • pietruszka  1 szt.

  • cebula  2 szt.

  • liść laurowy  2 szt.

  • ziele angielskie  5 szt.

  • pieprz  4 szt.

  • majeranek  1 łyżka stołowa

  • słodka papryka  1 łyżka stołowa

  • gałka muszkatołowa  0.5 łyżeczki

  • olej  2 łyżki stołowe

  • koncentrat pomidorowy  100 g

Flaki wołowe - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Flaki wołowe gotujemy około 30 minut po czym odlewamy wodę, wlewamy nową i ponownie gotujemy przez kolejne 20 minut. W tym czasie myjemy, obieramy i kroimy w kostkę wszystkie warzywa. Cebulę podsmażamy na oleju na złoty kolor, a następnie dodajemy do niej marchew, pietruszkę i selera pokrojone w kostkę i jeszcze chwilę razem smażymy.

    marchewka i ziemniaki
  • Krok 2:

    Do dużego garnka wlewamy wodę i dodajemy wszystkie przesmażone warzywa oraz liście laurowe, ziele angielskie i pieprz ziarnisty. Wrzucamy ugotowane wcześniej flaczki wołowe i wszystko razem gotujemy przez około 40 minut. Pod koniec gotowania dodajemy koncentrat pomidorowy oraz gałkę muszkatołową, paprykę słodką i suszony majeranek. 

    Wywar mięsny

Porady

  • Najczęściej flaki przygotowuje się z mięsa wołowego, ale dopuszczalne jest również wykorzystanie wieprzowiny, a także dziczyzny. 
  • Flaki wołowe można przygotować również w wersji na ostro – w takim przypadku, zamiast słodkiej papryki możemy dodać ostrej. 
  • Jeśli chcemy, by nasze flaki wołowe były bardziej esencjonalne, to zamiast koncentratu pomidorowego, możemy wykorzystać np. passatę pomidorową lub świeże pomidory (wcześniej należy je jednak sparzyć i obrać ze skórki). 
  • Jakie przyprawy wykorzystać do flaków wołowych? Dobrze sprawdzi się papryka (zarówno słodka, jak i pikantna), imbir, gałka muszkatołowa, czosnek, majeranek i ziele angielskie.
     
Udostępnij: Udostępnij

Notka redakcyjna

Flaki wołowe są tradycyjną polską potrawą, której sława już nieco przeminęła. Mimo to nadal przygotowuje się je w wielu domach oraz serwuje na eleganckich przyjęciach (np. na wspomnianych już wcześniej weselach). Co ciekawe, czas powstania receptury na flaki wołowe datuje się XV w.  – były one jedną z ulubionych potraw Władysława Jagiełły. Mimo że flaki wołowe kojarzone są przede wszystkim z kuchnią polską, to można spotkać je również w Czechach, Austrii, Francji, Niemczech i we Włoszech, a nawet w krajach azjatyckich (chociaż w nieco innym wydaniu). 


Istnieje kilka różnych wariacji na temat flaków wołowych, które są dowodem na regionalne zróżnicowanie tej potrawy. Najbardziej znane są oczywiście flaki po warszawsku, których ważnym składnikiem są pulpety. Oprócz tego możemy zetknąć się również z flakami po zamojsku, które przygotowane są z dodatkiem passaty pomidorowej i dodatkowo zagęszczane zasmażką. 


Zasmażka do flaków 


Zasmażka jest świetnym sposobem na zagęszczenie zup i sosów. Powstaje ona poprzez połączenie ze sobą mąki pszennej i masła (chociaż można wykorzystać też inny składnik tłuszczowy). Zasmażka do flaków wołowych to dla wielu osób obowiązkowy składnik tego dania – nadaje ona całości charakterystycznego posmaku, a także sprawia, że zupa jest przyjemnie gęsta i sycąca. Przepis na zasmażkę do flaków jest bardzo prosty – wystarczy roztopić masło na patelni (40 g), a następnie dodać do niego mąkę (40 g) i całość dokładnie wymieszać. Bardzo ważne, by przed dodaniem zasmażki do flaków, wcześniej ją ostudzić, a podczas jej dodawania do wywaru flaków cały czas go mieszać – w przeciwnym razie mogą powstać nieapetyczne grudki. 


W zasmażce do flaków opcjonalnie, zamiast masła możemy wykorzystać olej, a zamiast mąki pszennej – bułkę tartą. 


Jak ugotować flaki? 


Wbrew pozorom ugotowanie flaków nie jest trudną czynnością, aczkolwiek warto zarezerwować sobie na to nieco czasu. Przed ich włożeniem do garnka, należy je wcześniej oczyścić. Do przygotowania flaków możemy wykorzystać różne części żołądka (w tym m.in. żwacz i trawieniec), które należy oczyścić, obgotować we wrzącej wodzie, a następnie pokroić w cienkie paski. Dla ułatwienia można kupić już gotowe, surowe paski flaków, które należy tylko obgotować we wrzącej wodzie. 
 

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne