Flaki po warszawsku

Przygotowanie: 1 godzina Gotowanie: 3 i 1/2 godziny Porcja: 190 kcal

Dodany przez: mojegotowanie

Flaki po warszawsku

Mięsne

Czas przygotowania:
Kalorie:
190 kcal
Porcje:
10 porcji
Ocena:

(średnia 3.17 z 6 głosów)

  • Danie dietetyczne

Składniki

  • 2 kg flaków wołowych (mrożonych)
  • ok. 1 i 1/2 kg kości wołowych, szpondru lub pręgi
  • włoszczyzna bez kapusty
  • po 1 marchewce i pietruszce
  • kawałek selera
  • 2 cebule
  • 3 łyżki masła
  • sól, pieprz, papryka, majeranek

Przygotowanie

  1. ■ Flaki dwukrotnie obgotować odlewając wodę, trzeci raz gotować, aż będą miękkie (ok. godziny), odcedzić, odstawić.
  2. ■ Wołowinę zalać 3 l zimnej wody, zagotować, odszumować. Włoszczyznę oczyścić, cebule obrać, warzywa dodać do mięsa, gotować pod przykryciem na małym ogniu około 2 godzin. Przecedzić, wywar zachować.
  3. ■Flaki zalać wywarem (około 2 i 1/2 l), gotować 20 minut. Marchewkę, pietruszkę i seler obrać, umyć, zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Podsmażyć na maśle, dodać do flaków, wymieszać. Przyprawić.
obiad zupa wołowina zupy flaki flaki po warszawsku
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze