flaki_cielece_krezki

Flaki cielęce - krezki

Ocena:

4.56 (193)

  • 15 min.
Smaczne danie jako kolacja lub pierwsze danie do obiadu

Składniki:

  • · flaki cielęce 2,5 kg
  • · kości wołowe 50 dag
  • · seler 20 dag
  • · pietruszka 15 dag
  • · pory 5 dag
  • · cebula 20 dag
  • koncentrat pomidorowy 1 - 2 łyżki
  • · majeranek
  • · pieprz
  • · papryka mielona
  • · sól
  • · przyprawa do zup w płynie
  • · imbir
  • · tłuszcz 10 dag
  • · mąka 5 dag

Flaki cielęce - krezki - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Dobrze oczyszczone flaczki myjemy starannie w kilku wodach, zalać wrzątkiem, gotujemy i odcedzamy.
  • Następnie zalewamy małą ilością zimnej wody i gotujemy, aż staną się miękkie. Odcedzamy i kroimy w cieniutkie paseczki.
  • Kości rąbiemy, zalewamy małą ilością zimnej wody, wkładamy przyprawy i gotujemy tak długo, aż otrzymamy mocny wywar, który przecedzamy.
  • Warzywa pokrojone w paski zalewamy niewielką ilością wywaru z kości i gotujemy.
  • Robimy zasmażkę z tłuszczu i mąki, rozprowadzamy wywarem z gotowania flaków, zagotowujemy, dodajemy pokrojone flaczki i jarzyny, koncentrat pomidorowy, przyprawiamy i powtórnie zagotowujemy.
  • Podając na stół, można posypać tartym żółtym serem, oraz polać masłem z przyrumienioną tartą bułką.
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Materiały promocyjne