Flaczki wołowe

Lubię flaczki jak są dobrze przyprawione

Dodany przez: buciol78

Mięsne

Czas przygotowania:
Porcje:
15 porcji
Ocena:

(średnia 2.67 z 6 głosów)

Składniki

  • 2 opakowania flaczków wołowych (oczyszczonych) ok.2kg
  • 2 średnie marchewki
  • 1 średnia pietruszka korzeń
  • ćwiartka średniego selera
  • 2 średnie cebule
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 łyżki margaryny do smażenia (dobrej jakości)
  • 2 łyżka mąki pszennej
  • PRZYPRAWY:ziele ang,liść laurowy,sól,pieprz,gałka muszka,imbir,majeranek,papryka słodka,maggi do smaku

Przygotowanie

  1. Do dużego garnka wrzucamy flaczki zalewamy wodą zagotowujemy i odcedzamy,Zalewamy flaczki ponowinie i gotujemy z dodatkiem przyprzw na wpół miękko.Warzywa płuczemy obieramy trzemy na tarce o grubych oczkach,dodajemy do flaczków.Cebulę obieramy i kroimy w drobną kosteczkę.Na patelni rozgrzewamy margarynę dodajemy cebulę,smażymy na złocisty kolor dodajemy mąkę i robimy zasmażkę drugirgo stopnia ( dłużej podsmażana ) odsawiamy patelnię z ognia czekamy aż zasmażka ostygnie.Kiedy flaczki bedą już miękie dodajemy zasmażkę energicznie mieszając w garnku aby nie powstały grudy.Zmniejszamy ogień gotujemy jeszcze kilka minut aż zasmaszka zagęści lekko flaczki.Sprawdzamy smak.Można dodać do flaczków posiekaną natkę pietruszki.Podajemy z pieczywem.SMACZNEGO.
obiad zupa seler marchew flaczki
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze