fot. iStock
4.27 (235)
Flaki drobiowe to tradycyjna potrawa kuchni polskiej, która ma postać gęstej zupy mięsnej, serwowanej zwykle na przyjęciach weselnych. Przygotowuje się ją z oczyszczonych fragmentów żołądków drobiowych, a także innych części kurczaka – udek i skrzydełek. Flaki drobiowe przyrządza się na bulionie warzywnym, przyprawionym m.in. majerankiem, papryką – ostrą i słodką oraz gałką muszkatołową. Nie należy zapominać również o koncentracie pomidorowym, który nadaje flakom drobiowym brunatnej barwy i charakterystycznego pomidorowego posmaku. Ważnym składnikiem tego tradycyjnego dania polskiego jest również zasmażka do flaków drobiowych, którą przygotowuje się z masła i mąki. Poniżej podajemy przepis na flaki drobiowe.
żołądki 1 kg
udka z kurczaka 2 szt.
skrzydełka 1 szt.
marchewka 1 szt.
pietruszka 1 szt.
por 1 szt.
seler 50 g
cebula 1 szt.
czosnek 2 ząbki
koncentrat pomidorowy 30 g
sól 1 szczypta
majeranek 1 szczypta
liść laurowy 2 szt.
pieprz 4 szt.
ziele angielskie 3 szt.
słodka papryka 1 szczypta
papryka ostra 1 szczypta
gałka muszkatołowa 2 szczypta
masło 30 g
mąka 30 g
Na początku należy umyć, oczyścić i przełożyć do dużego garnka. Całość należy zalać wodą, gotować kilka minut i odcedzić. Następnie należy zalać świeżą wodą (około 1,5 l). Wtedy należy posolić, dodać pieprz ziarnisty, ziele angielskie i liście laurowe. Flaczki drobiowe należy gotować pod przykryciem przez 30 minut.
fot. iStock
Następnie trzeba dołożyć umyte i oczyszczone udka kurczaka i skrzydło z indyka oraz pokrojoną w kawałki włoszczyznę i cebulę. Wszystkie składniki należy gotować pod przykryciem przez godzinę do momentu, aż żołądki będą miękkie. Kolejnym krokiem jest wyjęcie mięsa, obranie z kości i pokrojenie. Następnie żołądki drobiowe należy pokroić w paski. A warzywa posiekać. Do flaczków należy dodać koncentrat pomidorowy i przeciśnięty czosnek. Na koniec flaczki drobiowe należy doprawić solą, gałką muszkatołową, ostrą i słodką papryką oraz majerankiem.
iStock
Na koniec należy przygotować zasmażkę do zagęszczenia dania. Wystarczy rozpuścić masło, dodać mąkę, rozprowadzić, dodać do gotującego się wywaru. Całość należy połączyć z pokrojonym mięsem i warzywami. Przed podaniem należy chwilę zagotować.
fot. iStock
Porady
- Flaki można przygotować z różnych typów mięs – zwykle wykorzystuje się mięso wołowe, ale można spotkać również flaki drobiowe, wieprzowe, a nawet z dziczyzny.
- Jeśli zależy nam na tym, by wydobyć jak najwięcej smaku z naszych flaków drobiowych, to zamiast koncentratu pomidorowego możemy dodać passatę pomidorową lub kilka pomidorów (wcześniej obranych ze skórki).
Flaki wołowe uznawane są za tradycyjną polską potrawę. Jednakże dzisiaj stosunkowo rzadko można je spotkać w naszych domach – najczęściej serwowane są one jako jedna z gorących kolacji na weselach czy innych przyjęciach w gronie najbliższych. Co ciekawe, flaki, które nieodłącznie kojarzą się z polską kuchnią, serwowane są również u naszych sąsiadów – Czechach i w Niemczech. Można je spotkać również w Austrii, Francji i we Włoszech, gdzie przygotowuje się je w głównej mierze z mięsa wołowego. Można wyróżnić wiele różnych wariantów flaków, które różnią się od siebie rodzajem mięsa, dodatkami oraz sposobem przygotowania. Szczególnie popularne są flaki po warszawsku (z pulpetami mięsnymi) oraz flaki po zamojsku (z passatą pomidorową i zasmażką).
Przyprawy są tym, co nadaje potrawie ostateczny smak i wydobywa z niej to, co najlepsze. Jeśli użyjemy niewłaściwych przypraw, to możemy nawet zepsuć nawet najlepiej przygotowane danie. Dlatego też, zanim dodamy do flaków przyprawy, należy się upewnić, które z nich sprawdzą się w tej roli najlepiej. Podstawą jest majeranek oraz papryka w proszku – może być słodka lub pikantna (w zależności od indywidualnych preferencji smakowych). Oprócz tego flaki należy przyprawić pieprzem. Opcjonalnie można dodać do nich również: gałkę muszkatołową, magii, oregano, a także czosnek i cebulę. Wierzch flaków drobiowych możemy posypać zieleniną – w tej roli świetnie sprawdzi się szczypiorek bądź pietruszka.
Rabat do 70% na wybraną ofertę bielizny i dodatków dostępną na intymna.pl. Szczegóły na stronie.
Najniższa cena produktu ze zdjęcia z 30 dni przed obniżką - 149,99 zł.
Cena produktu po zastosowaniu rabatu – 89,99 zł
Skorzystaj z promocji -30% na nową kolekcję przy zakupie minimum 2 sztuk w salonach i na www.esotiq.com. Promocja nie dotyczy produktów bazowych i kosmetyków. Szczegóły u sprzedawcy i na stronie.
Rabat 20% na biżuterię marki dostępny w salonach stacjonarnych i online. Oferta nie dotyczy kolekcji Nomination oraz nie łączy się z innymi promocjami. Szczegóły u sprzedawcy i na stronie www.
↓
Najniższa cena produktu ze zdjęcia z 30 dni przed obniżką - 3 190 zł.
Cena produktu po zastosowaniu rabatu – 2 552 zł.
-10% na zakupy za min. 99 zł lub -20% na zakupy za min. 199 zł. Rabaty nie łączą się z innymi promocjami oraz nie dotyczą produktów Hebe Partner. Oferta i szczegóły w aplikacji Hebe i na hebe.pl.
Rabat do 40% na sprzęt, odzież i akcesoria sportowe dostępny w sklepie stacjonarnym i na Sportano.pl. Szczegóły w sklepie i na stronie.
AVA- to co najlepsze w naturze połączone z możliwościami współczesnej biotechnologii, pielęgnacja wszech czasów. Rabat 30% na cały asortyment na ava-kosmetyki.pl. Przy zakupach za min. 150 zł przesyłka gratis. Oferta nie łączy się z innymi promocjami.
Najniższa cena pianki ze zdjęcia z 30 dni przed obniżką - 31,90 zł.
Cena produktu po zastosowaniu rabatu - 22,33 zł.
Najniższa cena dezodorantu ze zdjęcia z 30 dni przed obniżką - 32,90 zł.
Cena produktu po zastosowaniu rabatu - 23,03 zł.
Najniższa cena kremu ze zdjęcia z 30 dni przed obniżką - 44,90 zł.
Cena produktu po zastosowaniu rabatu – 32,43 zł.