Zdrowa dieta i ukochane kluski nie idą ze sobą w parze? Ta wersja jest zdrowa! Przepis pochodzi z książki "Dieta ze smakiem" Kingi Paruzel.
Składniki:
250 g chudego twarogu
1/2 szklanki mąki pszennej razowej
1/4 szklanki mąki kukurydzianej (może być kasza manna)
1 łyżka oleju kokosowego
2 łyżki cukru kokosowego
1 jajko szczypta soli
Fit leniwe - jak zrobić?
Kroki przygotowania:
Twaróg wymieszać z jajkiem, solą, mąką pszenną i mąką kukurydzianą (nie skrobią kukurydzianą).
Z masy twarogowej uformować wałek i kroić go pod kątem na kluseczki o grubości 1 cm (gdyby masa źle się formowała, należy podsypać stolnicę mąką).
Kopytka gotować w osolonym wrzątku około 4 minut, do momentu kiedy wypłyną na powierzchnię. Na patelni rozpuścić olej kokosowy. Kopytka polać tłuszczem i posypać cukrem kokosowym.