Fit leniwe

Zdrowa dieta i ukochane kluski nie idą ze sobą w parze? Ta wersja jest zdrowa! Przepis pochodzi z książki "Dieta ze smakiem" Kingi Paruzel.

Dodany przez:

Pierogi, kluski i knedle

Czas przygotowania:
Porcje:
2 porcji
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

  • Danie wegetariańskie
  • Danie dietetyczne
  • Szybka kuchnia

Składniki

  • 250 g chudego twarogu
  • 1/2 szklanki mąki pszennej razowej
  • 1/4 szklanki mąki kukurydzianej (może być kasza manna)
  • 1 łyżka oleju kokosowego
  • 2 łyżki cukru kokosowego
  • 1 jajko szczypta soli

Przygotowanie

  1. Twaróg wymieszać z jajkiem, solą, mąką pszenną i mąką kukurydzianą (nie skrobią kukurydzianą).
  2. Z masy twarogowej uformować wałek i kroić go pod kątem na kluseczki o grubości 1 cm (gdyby masa źle się formowała, należy podsypać stolnicę mąką).
  3. Kopytka gotować w osolonym wrzątku około 4 minut, do momentu kiedy wypłyną na powierzchnię. Na patelni rozpuścić olej kokosowy. Kopytka polać tłuszczem i posypać cukrem kokosowym.
kluski twaróg leniwe
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze