Ciasteczka pełne wartościowych składników i błonnika. Polecam dla dzieci jako zdrowa przekąska.
Składniki:
1 jajko,
szczypta soli,
120g cukru,
100g masła,
100g mąki pszennej,
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
cukier waniliowy,
65g płatków owsianych,
50g łuskanego słoneczniku,
50g rodzynek,
30g płatków migdałowych,
45g wiórków kokosowych.
Zdrowe ciasteczka - jak zrobić?
Kroki przygotowania:
Rodzynki pokroić drobno. Słonecznik z płatkami owsianymi lekko uprażyć na suchej patelni, ostudzić. Płatki migdałowe posiekać. Masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym, dodać jajko i szczyptę soli, dalej ucierać. Wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i utrzeć. Dodawać po trochu resztę składników (rodzynki, słonecznik, płatki owsiane i migdałowe, kokos) i dobrze wymieszać. Formować rękami kulki wielkości orzecha włoskiego i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w ok. pięciocentymetrowych odstępach, gdyż ciastka się "rozleją". Piec na złoto w 170*C.