Getty/iStock
4.38 (199)
Kurczak caprese to soczysty filet z kremową mozzarellą, mięsistymi pomidorami i listkami bazylii. Na wzór słynnej włoskiej sałatki jest świeży, pachnący i kolorowy. Zapiekany w naczyniu, do którego wytapiają się wszystkie soki i ser, wcale nie jest suchy. Zawsze wychodzi perfekcyjny. To danie obiadowe można serwować z dowolnymi dodatkami – ziemniakami, ryżem lub pieczywem. Podajemy niesamowicie pyszny i szybki przepis na filet z kurczaka w piekarniku.
filet z kurczaka 400 g
mozzarella 125 g
pomidor 200 g
bazylia 2 gałązki
tymianek 3 g
oliwa z oliwek 30 ml
sól 1 szczypta
pieprz 1 szczypta
Osuszamy pierś kurczaka oraz oczyszczamy ją z błonek i kostek. Nacinamy ją w kilku miejscach, w odległości około 1,5 cm. Otwory powinny być na tyle głębokie, żeby można było wsunąć w nie plastry mozzarelli i pomidora, ale staramy się nie przeciąć filetu do samego końca. Oprószamy mięso solą i pieprzem. Posypujemy suszonym tymiankiem i skrapiamy oliwą. Nacieramy, żeby dobrze rozprowadzić przyprawy. Filet z kurczaka z piekarnika lubi też dodatek takich ziół jak oregano, rozmaryn estragon lub cząber.
Pomidor (powinien wystarczyć jeden spory) myjemy, osuszamy i plasterkujemy. Pamiętajmy, żeby usunąć z miąższu twardą szypułkę. Obrywamy listki bazylii z gałązek. Odsączamy mozzarellę z zalewy. Kroimy ją identycznie jak na sałatkę caprese – w plastry o grubości około 5 mm. Najlepiej sprawdzi się mozzarella di bufala (z mleka bawolego). Dzięki niej filet z piekarnika wyjdzie wyjątkowo kremowy.
Oprószamy pomidory i mozzarellę solą i wsuwamy je w nacięcia w filetach. Dodatki powinny lekko wystawać. Wtykamy między nimi także listki bazylii. Wkładamy mięso do naczynia żaroodpornego. Skrapiamy całość oliwą. Inny pomysł na pierś z kurczaka z piekarnika to wyłożenie dna brytfanki plastrami pomidorów – odseparują one filety od gorącego spodu, dzięki czemu te się nie wysuszą. Warzywo przy tym ładnie się przypiecze i rozpadnie.
Wkładamy danie z piersi kurczaka do piekarnika rozgrzanego do 190°C (tryb góra-dół) na około 30 minut. W tym czasie filet zmieni kolor i stanie się sprężysty, pomidory zmiękną, a ser się roztopi i lekko zarumieni. Na spodzie naczynia zbiorą się soki i część mozzarelli, które stworzą apetyczny sos. Nie polecamy korzystania z funkcji termoobiegu, bo delikatne mięso może się wtedy wysuszyć. Idealnie przyrządzona pieczona pierś z kurczaka powinna osiągnąć w środku 75°C. Możemy ją dla pewności sprawdzić termometrem kuchennym.
Pieczony filet z kurczaka od razu podajemy na obiad. Inaczej, jeśli spędzi zbyt dużo czasu w cieple, stanie się suchy i twardy. Nie polubi też odgrzewania, lepiej zrobić taką porcję, którą damy radę zjeść przy jednym posiedzeniu. Dekorujemy go świeżymi listkami bazylii. Podajemy z takimi dodatkami jak ziemniaki w mundurkach, ryż na sypko lub chrupiące pieczywo. Kurczak caprese dobrze komponuje się także z lekkimi sałatkami i surówkami.
Porady
- Pierś z kurczaka z mozzarellą z piekarnika będzie miała wyjątkowy aromat, jeśli polejemy filet pesto z bazylii. Możemy je przyrządzić samodzielnie (oprócz świeżych ziół potrzebne będą takie składniki jak orzeszki piniowe, parmezan, oliwa i czosnek) lub kupić gotowe, w słoiczku.
- Pozornie proste, ale wykwintne danie z filetu z kurczaka możemy nieco zmodyfikować, w zależności od pory roku. Poza sezonem na słodkie, soczyste, krajowe warzywa rekomendujemy wykorzystać pomidorki cherry, suszone lub z puszki.
- Jeśli obawiamy się, że nasz obiad z piersi kurczaka nie wyjdzie tak jak należy i mięso nie będzie wystarczająco soczyste, możemy przyrządzić je w tzw. cukierku z folii aluminiowej lub w rękawie.
- Kurczak caprese to dobry pomysł na pożywny lunch pełen białka. Można go wtedy podać z białą kaszą gryczaną lub jęczmienną oraz lekką sałatką z warzyw liściastych.
- W sezonie na świeże warzywa warto wypróbowywać różne pomysły na filet z kurczaka, na przykład z wykorzystaniem szpinaku, papryki, pomidorów i wszelkich nowalijek. Polecamy na przykład kreolską potrawę jambalaya lub roladki z kurczaka ze szparagami.