Stockfood
4.45 (186)
Ryba w cieście piwnym posmakuje nie tylko amatorom bursztynowego trunku. Ciasto naleśnikowe wzbogacone o piwne bąbelki sprawia, że wokół filetów z dorsza tworzy się złota i chrupiąca otoczka. Taka panierka jest po prostu przepyszna, a dodatkowo zabezpiecza filet przed utratą soków. Przepis na rybę w cieście piwnym obejmuje kilka prostych kroków, do których nie są wymagane zaawansowane umiejętności kulinarne.
jajka 1 szt.
sól 5 g
mąka 200 g
piwo 100 ml
olej rzepakowy 65 ml
dorsz 500 g
pieprz 2 g
sok z cytryny 15 ml
Przygotowania: w pierwszej kolejności sięgamy po jajko i oddzielamy białko od żółtka. Z białka ubijamy sztywną pianę z dodatkiem szczypty soli.
Ciasto piwne do ryby: w osobnej misce miksujemy mąkę z piwem i żółtkiem. Dodajemy łyżeczkę oleju (5 ml). Odkładamy mikser, dokładamy pianę z białka i mieszamy całość łyżką.
Przygotowanie ryby: filety myjemy, suszymy na ręczniku kuchennym i kroimy na porcje o długości ok. 8 cm. Nacieramy je solą, pieprzem i skrapiamy sokiem z cytryny.
Rozgrzanie oleju: na patelnię wlewamy 4 łyżki oleju (60 ml). Wstawiamy na średnią moc palnika i czekamy, aż olej będzie gorący.
Smażenie: rybę maczamy w cieście i smażymy przez 2–3 minuty z każdej strony. Następnie odkładamy na papier, aby odsączyć nadmiar tłuszczu.
Ryba w cieście piwnym jest gotowa: podajemy ją np. z frytkami, ulubionym sosem i sałatką.
Porady
- W ten sposób możecie przygotować nie tylko dorsza, ale każdy inny filet morskiej ryby, np. mintaja, morszczuka czy łososia.
- Piwo może być dowolne jasne, typu lager.
- Ciasto piwne do ryby powinno mieć konsystencję gęstej śmietany.
- Jak sprawdzić, czy olej na patelni ma odpowiednią temperaturę do smażenia? Można użyć termometru kuchennego – powinien wykazywać 180°C. Jeśli go nie macie, zanurzcie w oleju drewnianą łopatkę lub łyżkę. Jeśli wokół niej olej zacznie bulgotać, możecie przejść do smażenia ryby.
- Ryba w cieście piwnym z chrupiącą i pulchną panierką? Do ciasta z piwem dodajcie pół łyżeczki proszku do pieczenia.
Ryba smażona w cieście to pomysł Brytyjczyków, który zrodził się w XIX wieku w jednym z portowych miasteczek. Do tej pory cieszące się ogromną popularnością fish and chips powstało jako tanie i szybkie danie dla robotników i rybaków. Obecnie ryba w cieście piwnym serwowana jest zarówno w ulicznych barach szybkiej obsługi, jak i w dobrych restauracjach. Brytyjskim zwyczajem do dania podaje się ocet słodowy i sos tatarski.
Ryba w chrupiącym cieście piwnym i inne przygotowywane w ten sposób przekąski, to obecnie topowe potrawy kuchni amerykańskiej. Często goszczą także na stołach mieszkańców Australii i Nowej Zelandii.
Jeśli posmakuje wam dorsz z cieście piwnym, w podobny sposób możecie przygotować także owoce morza i warzywa. Poniżej sprawdzone przepisy na:
Rabat do -30% w sklepach stacjonarnych i na www.hegos.eu. Szczegóły u sprzedawcy i na stronie www.
Najniższa cena produktu ze zdjęcia z 30 dni przed obniżką - 699,99 zł.
Cena produktu po zastosowaniu rabatu – 499,99 zł
Rabat 20% na cały asortyment dostępny na naoko-store.pl, w butiku w Poznaniu (Posnania), Warszawie (Elektrownia Powiśle) oraz Łodzi (Manufaktura). Szczegóły u sprzedawcy i na stronie www.
Rabat 20% dla wszystkich klientów przy zakupach za min. 250zł. Oferta obowiązuje w sklepach stacjonarnych oraz na www.intimissimi.com, nie łączy się z innymi promocjami. Szczegóły w sklepach i na stronie.
Rabat -20% na wybrane meble i akcesoria dostępny w sklepach stacjonarnych i na www.miloohome.pl. Szczegóły w salonach i na stronie.
Rabat 150 zł *przy zakupach za min. 700 zł z kodem SZALWIT24. Zniżka nie dotyczy gotowych zestawów walizek i nie łączy się z innymi akcjami specjalnymi. Oferta dostępna w salonach stacjonarnych i na wittchen.com. Szczegóły u sprzedawcy i na stronie www.