Smakowita pierś z kurczaka z piekarnika. Pomysł na smakowity obiad - pierś z kurczaka z piekarnika zapiekam z dodatkiem sera, pieczarek i majonezu. Podaję np. z ziemniakami, mizerią i fasolką.
Składniki:
1 podwójna pierś z kurczaka
5-6 niedużych pieczarek
1 mała cebula
majonez
ok. 15 dag sera żółtego
sól, pieprz,
mieszanka przypraw do drobiu (najlepiej domowa)
Piersi z kurczaka zapiekane - jak zrobić?
Kroki przygotowania:
Pierś z kurczaka rozbić na kotlety, przyprawić wg uznania.
Na blaszce do pieczenia rozłożyć folię aluminiową, posmarować olejem i ułożyć na niej kotlety (surowe).
Na patelni podsmażyć pokrojone w kostkę pieczarki i cebulkę, doprawić do smaku solą i pieprzem, wyłożyć na kotlety.
Na każdą pierś z kurczaka wyłożyć majonez (ok. 1 łyżki na kotlet) i posypujemy grubą warstwą sera żółtego.
Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok. 20 min. w temp. 180-190 stopni.
Serwować z ziemniakami jako danie obiadowe albo ze świeżym pieczywem na lunch lub kolację.