Filet z kurczaka z cebulą w sosie musztardowym

Pierś w sosie musztardowym z cebulą

Dodany przez: Amiria

Mięsne

Czas przygotowania:
Porcje:
3 porcji
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

Składniki

  • 1 podwójna pierś z kurczaka
  • 3 średnie cebule
  • 1 kubeczek śmietany 18% (mały)
  • ½ słoiczka musztardy miodowej
  • ½ cytryny
  • 1 opakowanie czosnku granulowanego
  • Pieprz, sól, opcjonalnie zioła prowansalskie
  • 1 serek topiony kremowy (prostokąt)
  • 1 szklanka ryżu
  • Masło/margaryna do smażenia
  • Szklanka bulionu lub rosołu
  • Cukier

Przygotowanie

  1. Pierś umyć, obrać i podzielić na kotleciki (przeciąć na pół w poprzek i na pół wzdłuż), opruszyć pieprzem i solą i obficie czosnkeim, skropić sokiem z cytryny i odstawić do lodówki na min. 1h
  2. Mięso wyjąć z lodówki i podmażyć na dużym ogniu z niewielką ilością tłuszczu- 2-3 minuty z każdej strony, zdjąć z patelni
  3. Musztardę wymieszać z połową śmietany
  4. Cebulę obrać i pokroić w cienkie piórka;
  5. Na patelni rozgżać masło i podsmażyć cebulę aż będzie szklista, dodać 2 łyżeczki cukru i smażyć jeszcze chwilę, dolać bulion/rosół i musztardę wymieszaną ze śmietaną
  6. Do sosu włożyć mięso i gotować na małym ogniu pod przykryciem 15-20 minut, doprawić
  7. Pod koniec gotowania dodać serek topiony i gotować jeszcze 5-10 minut co jakiś czas mieszając
  8. Podawać z ryżem ugotowanym „na sypko”
  9. Uwaga:
  10. Jeżeli sos wyjdzie zbyt kwaśny dodać cukru do smaku, można też nieco dopieprzyć, jeżeli nie lubimy mocno musztardowego sosu można dać więcej śmietany
kurczak mięso obiad kolacja sos cebula pierś
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się
 

Komentarze