kurczak_w_potrawce

Kurczak w potrawce :

Ocena:

4.36 (187)

  • 60 min.
  • dla 2 osób
Klasyczny sposób przyrządzenia kurczaka. Delikatny. Bardzo smaczny .

Składniki:

  • 2 udka z kurczaka
  • 2 marchewki
  • ½ pietruszki
  • 1/8 selera
  • ¼ pory
  • 1 liść laurowy
  • 2 ziela angielskie
  • ½ łyżeczki soli
  • ¼ kostki masła
  • 1 łyżka mąki
  • 1 żółtko
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • Cukier
  • ½ litra wody

Kurczak w potrawce : - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Kurczaka , warzywa , liść laurowy, ziele angielskie i sól zalać wodą i gotować 40 minut na małym gazie .Wyjąć mięso i warzywa. Wywar przecedzić . Żółtko zmieszać z sokiem z cytryny . Rozpuścić masło i wsypać na nie mąkę . Zamieszać . Rozprowadzić chłodnym wywarem . Dodać żółtko z sokiem cytrynowym . Doprawić solą i cukrem .Mięso obrać od kości ( lub zostawić całe udka wedle upodobania ), włożyć w sos i podgrzać .Podawać z ryżem na sypko i marchewką z groszkiem .
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne