Filet z kurczaka w cieście francuskim

pyszne danie, zwłaszcza z czerwonym barszczykiem. Idealne na wszelkie uroczyste przyjęcia:)

Dodany przez: Joanna 55

Filet z kurczaka w cieście francuskim

Mięsne

Czas przygotowania:
Porcje:
4 porcji
Ocena:

(średnia 5 z 2 głosów)

Składniki

  • 2 rolki świeżego ciasta francuskiego po 275 gram / z lidla lub stokrotki/
  • 1 podwójna pierś z kurczaka
  • 4 plastry sera żółtego gouda
  • 1 cebula
  • kilka pieczarek
  • pieprz kolorowy
  • vegeta lub sól
  • jajko roztrzepane z odrobiną mleka
  • sezam

Przygotowanie

  1. Pierś kurczaka rozdzielić wzdłuż na 2 filety. Każdy filet przekroić wzdłuż na 2 plastry.
  2. Otrzymamy 4 porcje, posmarować je olejem, oprószyć pieprzem i vegetą lub solą, odstawić.
  3. W tym czasie cebulę pokroić w kostkę, zeszklić z odrobiną cukru i vegety.
  4. Dodać pokrojone pieczarki, przesmażyć i pod koniec doprawić pieprzem i vegetą.
  5. Odparować i wystudzić.
  6. Rozgrzać piekarnik do 200 st.
  7. Ciasto rozwinąć, przekroić na pół, rozwałkować.
  8. Podobnie zrobić z drugim ciastem/ przykryć, aby nie wysychało/
  9. Na każdej porcji ciasta ułożyć porcję kurczaka, na niej farsz grzybowy.
  10. Każdy plaster sera przekroić wzdłuż na pół i obie połówki sera ułożyć na kurczaku.
  11. Po obu stronach kurczaka ponacinać ciasto w paski i zaplatać w warkocz
  12. Wierzch posmarować jajkiem i posypać sezamem.
  13. Ułożyć na pergaminie na blasze i wstawić do nagrzanego piekarnika na ok. 35 minut.
mięso obiad zapiekanka pieczarki ciasto francuskie filet drobiowy
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze