Fenkuł faszerowany

Ocena:

4.49 (179)

  • 25 min.
  • dla 4 osób
  • łatwy

Fenkuł faszerowany to pyszne i zdrowe danie, które przygotujecie w mgnieniu oka. Sprawdzi się zarówno na obiad dla całej rodziny, jak i jako przystawka na gorąco dla gości, a także przekąska na imprezę. Robi się go łatwo i szybko, a z talerzy znika jeszcze szybciej. Zobaczcie, jak zrobić fenkuł i odtwórzcie to danie w swojej kuchni.

Składniki:

  • fenkuł (koper włoski)  2 szt.

  • czerwona papryka  1 szt.

  • cukinia  1 szt.

  • pierś z kurczaka  400 g

  • żółtko  1 szt.

  • bułka tarta  2 łyżki stołowe

  • pomidor  5 szt.

  • szalotka  3 szt.

  • czosnek  1 ząbek

  • passata pomidorowa  200 ml

  • słodka papryka  1 szczypta

  • oregano  1 szczypta

  • sól  2 szczypty

  • pieprz  1 szczypta

Fenkuł faszerowany - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Przygotowanie fenkuła: Fenkuły myjemy i osuszamy, a następnie przekrajamy na pół i delikatnie wyjmujemy listki ze środka, aby wydrążyć miejsce na farsz. Wydrążone bulwy wkładamy do osolonej wody i gotujemy na wolnym ogniu przez 15 minut. Następnie ostrożnie wyjmujemy je z garnka i studzimy. 

    fenkuł
  • Krok 2:

    Przygotowanie farszu: Wszystkie warzywa dokładnie myjemy. Paprykę i cukinię kroimy w kostkę, a pomidory w ćwiartki. Pokrojone warzywa mieszamy i doprawiamy solą i pieprzem. Środki, które wyciągaliśmy z fenkuła siekamy i również dodajemy do warzyw. Następnie mielimy pierść z kurczaka i dodajemy do niej drobno posiekane szalotki, przeciśnięty przez praskę czosnek, bułkę tartą i żółtko. Wszystko dokładnie mieszamy i doprawiamy solą, pieprzem, słodką papryką i oregano. 

    mieso-mielone
  • Krok 3:

    Pieczenie: Bulwy kopru włoskiego wypełniamy nadzieniem z kurczaka. Blachę lub żaroodporne naczynie smarujemy olejem, a na dno wykładamy paprykę z cukinią i pomidorami. Na warzywach układamy nafaszerowane bulwy fenkuła. Wszystko zalewamy passatą pomidorową i pieczemy przez 30 min w piekarniku rozgrzanym do 180°c.

    fenkul-faszerowany

Porady

• Kurczaka można zastąpić innym mięsem, bądź warzywnym farszem. Może to być także nadzienie z tofu, ciecierzycy czy soczewicy. 
• Fenkuł wspaniale smakuje z serem, dlatego przed zapieczeniem, warto posypać go parmezanem lub ułożyć na nim plastry mozzarelli.
• Jeśli porcja okaże się za duża, faszerowany fenkuł można w powodzeniem odgrzać na drugi dzień. Nie straci on ani smaku, ani właściwości odżywczych.

Udostępnij: Udostępnij

Notka redakcyjna

Co to jest fenkuł?

Fenkuł, czyli koper włoski, jest rośliną z rodziny selerowatych. To prawdziwa skarbnica, nie tylko smaku, ale i zdrowia. Zawiera dużą dawkę witaminy C i A oraz witamin z grupy B. Jest też bogatym źródłem potasu, kwasu foliowego, magnezu i fosforu. Wszystkie te składniki sprawiają, że wspomaga on odporność, obniża ciśnienie krwi, oczyszcza organizm z toksyn i reguluje trawienie. Dodatkowo ma bardzo niską wartość kaloryczną, więc polecany jest osobom będącym na diecie

Jak smakuje fenkuł i jak powinien wyglądać?

Koper włoski ma charakterystyczny korzenny, a wręcz anyżowy smak. Biała bulwa ma kształt podobny do cebuli, a wyrastające z niej łodygi przypominają znany nam koperek ogrodowy. Kupując to warzywo, warto wybierać egzemplarze o twardej, jędrnej bulwie w jasnym kolorze i jasnozielonych pędach. Świeży fenkuł powinien wytrzymać w lodówce około tygodnia, ale jeśli już go przekroimy, najlepiej zjeść go jak najszybciej.

Jak obrać fenkuł?

Przed podaniem fenkuła, bulwę i łodygi trzeba dokładnie umyć i osuszyć, a następnie obrać z wierzchniej łykowatej warstwy. Potem wystarczy już tylko odkroić spód i pokroić bulwę w cienkie piórka lub nieco grubsze talarki.

Fenkuł - przepisy

Jak przyrządzić fenkuł? Koper włoski jest niezwykle uniwersalnym składnikiem, który sprawdzi się do wielu dań. Można go spożywać na surowo, w formie smażonej, pieczonej, grillowanej lub gotowanej. W kuchni można wykorzystać zarówno jego bulwy, jak i łodyg oraz liście. Jak jeść fenkuł? Łodygi kopru włoskiego świetnie pasują do wszelkiego rodzaju sałatek i surówek. Z kolei bulwy warto zgrillować lub upiec. Możemy wrzucić je do piekarnika solo, jednie skropione oliwą, lub nafaszerować je ulubionym nadzieniem i zapiec.

Co zrobić z kopru włoskiego, jeśli nie mieliśmy z nim jeszcze do czynienia? Ten składnik może być początkiem wielu pysznych kulinarnych pomysłów, jednak szczególnie popularne i polecane przepisy to fenkuł z pomarańczami, zapiekany z serem i zupa krem.

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne