Faworki z piwem

W okresie karnawału trudno oprzeć się takim pysznościom jak faworki.

Dodany przez: justi2211

Pączki, racuchy i faworki

Czas przygotowania:
Porcje:
15 porcji
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

Składniki

  • ok. 3 szkl. mąki
  • 4-5 żółtek
  • 0,5 szkl jasnego piwa
  • łyżeczka masła
  • szczypta soli
  • trochę proszku do pieczenia
  • łyżka spirytusu
  • olej do smażenia
  • cukier puder do posypania

Przygotowanie

  1. Mąkę(2,5 szklanki - ciasto na faworki ma być gęste więc należy dosypywać mąkę zwracając uwagę na konsystencję) przesiać, dodać zółtka, piwo, sół, spirytus, masło i proszek do pieczenia. Wyrabiać ciasto.Następnie "bijemy" ciasto włkiem w celu pozbycia się pęcherzyków powietrza. Następnie odkładamy ciasto na godzinę do lodówki. Wyjmujemy, przegniatamy, dzielimy na kawałki. Każdy kawałek rozwałkowujemy bardzo cienko-bardzo cienko wtedy faworki są smaczniejsze i delikatne. Wykrawamy radełkiem prostokąty, na środku robimy nacięcie i przeplatamy formując faworka.
  2. Rozgrzewamy tłuszcz, smażymy faworki na złoty kolor. Osączamy na papierowym ręczniku, posypujemy cukrem pudrem i gotowe.
deser mąka masło żółtka piwo
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze