Bielmar

Faworki beskidzkie

Ocena:

4.53 (173)

  • 60 min.
  • dla 4 osób
  • średni

Beskidzki to czysty olej rzepakowy 100%, o neutralnym smaku. Pozyskiwany jest jednostopniowo, metodą głębokiego tłoczenia, bez ekstrakcji chemicznej. Zachowuje bogate pokłady kwasów nienasyconych Omega-3 oraz witaminy E. Beskidzki jest olejem wszechstronnym, doskonałym do spożywania na zimno w dipach i sałatkach oraz do gotowania, smażenia i wypieków. Produkowany w Polsce, z nasion polskiego rzepaku wolnych od GMO.

Składniki:

  • mąka pszenna  25 dag

  • żółtko  5 szt.

  • śmietana kremówka  2 łyżeczki

  • cukier  1 łyżeczka

  • ocet  1 łyżeczka

  • olej  1 l

  • cukier puder  1 szczypta

  • cukier waniliowy  1 szczypta

Faworki beskidzkie - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1: Z mąki, żółtek, śmietany, cukru i octu zagnieść ciasto tak twarde jak na pierogi. Dokładnie je wyrobić, najlepiej wybić wałkiem, by się napowietrzyło i odstawiać na 30 min.
  • Krok 2: Ciasto bardzo cienko rozwałkować, pokroić na pasy długości 10-12 cm i szerokości 2-3 cm.
  • Krok 3: Naciąć je po środku, przez otwór przewlec jeden koniec i przeciągnąć.
  • Krok 4: Faworki wkładać na rozgrzany olej Beskidzki i zrumienić po obu stronach. Co jakiś czas wrzucać kawałek surowego ziemniaka.
  • Krok 5: Po usmażeniu ułożyć na bibułę dla osączenia, przełożyć na półmiski i posypać cukrem pudrem wymieszanym z cukrem waniliowym.
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne