faszerowany_udziec_z_indyka

Faszerowany udziec z indyka

Ocena:

4.51 (190)

  • 60 min.
  • dla 3 osób
Smaczne mięso na Wielkanocny stół i nie tylko

Składniki:

  • Mięso:
  • 1,2 kg udziec z indyka bez kości
  • Marynata:
  • 1 szklanka czerwonego wina
  • 3 łyżki oleju
  • 3 liście laurowe
  • natka pietruszki
  • 5 ziaren kolorowego pieprzu
  • duża szczypta tymianku
  • duża szczypta bazylii
  • 3 ząbki czosnku (pokroić w plasterki)
  • Farsz:
  • 250 g mięsa mielonego wieprzowego
  • 2 łyżki grubo posiekanej natki pietruszki
  • 1 duże jajko
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 1/2 średniej czerwonej papryki (pokroić w kostkę)
  • sól,pieprz do smaku

Faszerowany udziec z indyka - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • 1.Udziec z indyka rozkroić aby powstał duży płat ,lekko utłuc tłuczkiem do mięsa.
  • 2. Wszystkie składniki marynaty zagotować,ostudzić.
  • 3.Składniki farszu połączyć ze sobą,doprawić solą i pieprzem.
  • 4.Mięso posmarować farszem i zwinąć
  • 5.Mięso obwiązać nicią,włożyć do rękawa do pieczenia,wlać do środka marynatę,zamknąć klipsem i wstawić do lodówki na 3 godziny.
  • 6. Wstawić do nagrzanego piekarnika.Piec około 2 godzin w temp. 180 stopni.
  • 7. Na 15 minut przed końcem pieczenia rozciąć rękaw,wtedy mięso ładnie się przyrumieni.
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne