Faszerowany makaron

Danie pracochłonne, ale efekt wart poświęconego czasu

Dodany przez: czarrna

Faszerowany makaron

Makarony

Czas przygotowania:
Porcje:
4 porcji
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

  • Danie wegetariańskie

Składniki

  • 100 g makaronu nadającego się do faszerowania
  • - u mnie duże kolanka
  • 1/2 małego brokuła
  • 1/2 puszki rozdrobnionego tuńczyka w oleju
  • 2 większe pomidory
  • 100 g sera żółtego
  • 4 ząbki czosnku
  • kilka gałązek natki pietruszki
  • sól, pieprz
  • słodka papryka

Przygotowanie

  1. Makaron ugotować al dente i przelać zimną woda. Brokuła ugotować do miękkości, odcedzić, rozdrobnić widelcem, tuńczyka osączyć z nadmiaru oleju, dodać do brokuła. 2 ząbki czosnku przecisnąć przed praskę, dodać do farszu. Doprawić solą i pieprzem. przy pomocy łyżeczki nafaszerować makaron i ułożyć w natłuszczonej blaszce.
  2. Pomidora obrać ze skórki i pokroić w kostkę. W rondelku rozgrzać łyżkę oleju, wrzucić pomidory, 2 przeciśnięte ząbki czosnku, posiekana natkę pietruszki, doprawić sola i pieprzem. Gotować aż pomidory się rozpadną i lekko zgęstnieją. Gotowym sosem pomidorowym polać makaron.
  3. Na makaron zetrzeć ser żółty, posypać pieprzem i słodką papryką.
  4. Zapiekać 25 minut w piekarniku rozgrzanym do 190 80 stopni. Smacznego :)
ryby warzywa obiad wegetariańska sos pomidorowy makaron zapiekany danie z makaronu makaron faszerowany farsz brokułowy
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze