FASZEROWANY MAKARON

Moje odkrycie 2010

Dodany przez: cutemarta

Makarony

Czas przygotowania:
Porcje:
4 porcji
Ocena:

(średnia 5 z 1 głosów)

Składniki

  • ● opakowanie makaronu muszle duże
  • ●olej
  • ● 1 duży pomidor
  • ● 25 dag fety
  • ● 4 łyżki jogurtu
  • ● po 2 łyżki posiekanego szczypioru, oregano
  • ● pieprz
  • ● przyprawa włoska
  • ● cebula
  • - 6 pieczarek
  • - taryt żółty ser

Przygotowanie

  1. Muszle ugotuj na półtwardo w osolonej wodzie z dodatkiem łyżki oleju. Odcedź. 1 duży pomidor sparz i obierz ze skórki, pokrój w kostkę. Pieczarki pokroj w kosę - pzysmaż na oleju. Ser fetę i jogurt wymieszaj z pomidorami i połową zieleniny i pieczarkami, przypraw do smaku pieprzem i przyprawą włoską. Farszem napełnij muszelki. Ułóż je w natłuszczonym żaroodpornym naczyniu. Skrop olejem, posyp pozostałymi ziołami , papryką i cebulą. Zapiekaj ok. 10 min w piekarniku nagrzanym do temp. 180OC. Podawaj udekorowane cząstkami pomidorów, listkami bazylii i krążkami cebul. Przed zapiekaniem posyp danie startym żółtym serem.
makaron obiad przekąska kolacja muszelki
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze