Faszerowany filet z piersi indyka

Przygotowanie: 45 minut Pieczenie: 40 minut Porcja: 360 kcal

Dodany przez: mojegotowanie

Faszerowany filet z piersi indyka

Mięsne

Czas przygotowania:
Kalorie:
360 kcal
Porcje:
8 porcji
Ocena:

(średnia 5 z 1 głosów)

  • Danie dietetyczne

Składniki

  • 1 i 1/2 kg piersi z indyka
  • 10 dag szynki
  • 3 kromki pumpernikla
  • 10 dag startego żółtego sera
  • cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • jajko
  • 2 łyżki masła
  • 1/2 pęczka natki
  • szklanka bulionu drobiowego
  • olej
  • łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • sól, pieprz, cząber

Przygotowanie

  1. Mięso umyć. Cienkim nożem zrobić głębokie nacięcie wzdłuż włókien. Natrzeć solą, pieprzem i cząbrem, odstawić na 15 minut.
  2. Szynkę i 2 kromki pumpernikla pokroić w kostkę. Cebulę i czosnek obrać, posiekać. Łyżkę masła stopić na patelni, wrzucić cebulę, czosnek, szynkę i pumpernikiel, smażyć kilka minut. Podlać łyżką bulionu, wymieszać, ostudzić.
  3. Natkę posiekać. Jajko roztrzepać ze szczyptą soli i pieprzu. Natkę, jajko i starty ser dodać do masy z pumperniklem, wymieszać.
  4. Nadzienie włożyć do kieszonki w mięsie, brzegi spiąć lub zszyć bawełnianą nicią. Pozostałą kromkę pumpernikla pokruszyć, wymieszać z bulionem.
  5. Resztę masła i olej rozgrzać w brytfannie, włożyć mięso, zrumienić z każdej strony, podlać bulionem z pumperniklem. Piec 40 minut w temperaturze 180 C.
  6. Mięso wyjąć, sos z pieczenia przecedzić. Mąkę ziemniaczaną rozrobić z odrobiną wody i sosu, wlać do sosu, zagotować.
  7. Pieczeń pokroić w plastry, polać sosem.
mięso obiad pieczeń indyk na zimno farsz nadzienie
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze