Faszerowany filet z piersi indyka

Ocena:

4.45 (199)

  • 45 min.
  • dla 8 osób

Faszerowany filet z indyka - przepis na obiad, który zasmakuje całej rodzinie. Faszerowany filet z piersi indyka najlepiej podać z ulubionymi dodatkami

Składniki:

  • 1 i 1/2 kg piersi z indyka
  • 10 dag szynki
  • 3 kromki pumpernikla
  • 10 dag startego żółtego sera
  • cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • jajko
  • 2 łyżki masła
  • 1/2 pęczka natki
  • szklanka bulionu drobiowego
  • olej
  • łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • sól
  • pieprz
  • cząber

Faszerowany filet z piersi indyka - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Mięso umyć. Cienkim nożem zrobić głębokie nacięcie wzdłuż włókien. Natrzeć solą
  • pieprzem i cząbrem
  • odstawić na 15 minut.
  • Szynkę i 2 kromki pumpernikla pokroić w kostkę. Cebulę i czosnek obrać
  • posiekać. Łyżkę masła stopić na patelni
  • wrzucić cebulę
  • czosnek
  • szynkę i pumpernikiel
  • smażyć kilka minut. Podlać łyżką bulionu
  • wymieszać
  • ostudzić.
  • Natkę posiekać. Jajko roztrzepać ze szczyptą soli i pieprzu. Natkę
  • jajko i starty ser dodać do masy z pumperniklem
  • wymieszać.
  • Nadzienie włożyć do kieszonki w mięsie
  • brzegi spiąć lub zszyć bawełnianą nicią. Pozostałą kromkę pumpernikla pokruszyć
  • wymieszać z bulionem.
  • Resztę masła i olej rozgrzać w brytfannie
  • włożyć mięso
  • zrumienić z każdej strony
  • podlać bulionem z pumperniklem. Piec 40 minut w temperaturze 180 C.
  • Mięso wyjąć
  • sos z pieczenia przecedzić. Mąkę ziemniaczaną rozrobić z odrobiną wody i sosu
  • wlać do sosu
  • zagotować.
  • Pieczeń pokroić w plastry
  • polać sosem.
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Materiały promocyjne