Faszerowane skrzydełka kurczaka

to moje popisowe danie, smaczne i niedrogie

Dodany przez: Justa1

Mięsne

Czas przygotowania:
Kalorie:
150 kcal
Porcje:
10 porcji
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

  • Danie dietetyczne

Składniki

  • 10 skrzydełek z kurczaka
  • 1 kg mielonego mięsa wieprzowego
  • 1 łyż. przyprawy typu Vegeta
  • 1/2 cebuli
  • do smaku 1 - 2 zabki czosnku
  • przyprawa do posypania skrzydełek - najczęściej używam "Kurczaka po staropolsku" firmy KAMIS

Przygotowanie

  1. 1) skrzydełka z kurczaka umyć i osuszyć, następnie przy pomocy ostrego nożyka usunąć kości ( 3 pierwsze kości - pozostawiamy końcówkę skrzydełka)
  2. 2) mięso mielone łączymy z przyprawą typu Vegeta (do smaku), startą cebulką oraz posiekanym czosnkiem. Dokładnie mieszamy. Następnie powstałą masą wypełniamy skrzydełka. Nafaszerowane skrzydełka posypujemy przyprawą do kurczaka i układamy w naczyniu żaroodpornym (najlepiej z pokrywką)
  3. 3) Przygotowane skrzydełka wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180C i pieczemy 25 minut pod przykryciem, następnie odkrywamy naczynie i pieczemy kolejne 15 - 20 minut.
  4. 4) Faszerowane skrzydełka najlepiej smakują z ziemniakmi z wody i sałatą
kurczak mięso obiad skrzydełka
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze