Pomidory faszerowane z mięsem mielonym

Ocena:

4.44 (158)

  • 25 min.
  • dla 4 osób
Zawsze apetyczne-jako przekąska, przystawka, albo część zimnego bufetu.

Składniki:

  • Składniki: 4 pomidory,
  • 1 pęczek cebuli dymki,
  • 1 łyżka oleju roślinnego,
  • 40 dag mieszanego mięsa mielonego,
  • 1 pęczek natki pietruszki,
  • 1 pęczek bazylii ,
  • 1łyzeczka ostrej musztardy,
  • 1 łyżeczka bułki tartej ,
  • 1 jajko,
  • 2 łyżka śmietany 30%,
  • 1 łyżka masła,
  • sól i biały pieprz do smaku

Pomidory faszerowane z mięsem mielonym - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • 1. Dojrzałe pomidory umyć, ściąć spody, a miąższ wydrążyć łyżeczką. Spody i miąższ pokroić w kostkę. Cebulę obrać i pokroić w cienkie krążki. Rozgrzać piekarnik do 200 C.
  • 2. Olej podgrzać na dużej patelni, dodać mięso mielone i smażyć na dużym ogniu tak długo, aż zacznie się lekko kruszyć. Dodać dymkę wraz z połową posiekanych pomidorów i smażyć prze 5 minut. Gdy farsz puści sok, poddusić nieco i lekko przestudzić.
  • 3. zioła umyć i posiekać. dodać do farszu wraz z musztardą, bułką tartą i jajkiem. starannie wymieszać. Dodać sól i pieprz do smaku.
  • 4. Pomidory napełnić farszem i ułożyć w żaroodpornej formie. Resztę pokrojonych pomidorów wymieszać ze śmietaną, przyprawić i włożyć do formy. Wszystkie pomidory obłożyć masłem. Piec w piekarniku przez około 25 minut w 180C.
  • Przygotowanie 25 minut
  • Przyrządzanie 25 minut
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne