Faszerowane kwiaty cukinii

Przepis restauracji Na lato z książki "Najlepsze przepisy najlepszych restauracji".

Dodany przez:

Na ciepło

Czas przygotowania:
Porcje:
4 osób
Ocena:

(średnia 4 z 1 głosów)

  • Danie wegetariańskie

Składniki

  • 8 kwiatów cukinii
  • 1 cukinia pokrojona
  • 200 g ricotty odsączonej przez noc
  • 25 g parmezanu startego
  • 50 g koziego sera
  • 20 g bułki tartej
  • oliwa z oliwek
  • 1 łyżeczka świeżego tymianku, delikatnie posiekanego
  • sól i pieprz do smaku
  • Panierka:
  • 2 jajka roztrzepane
  • 2 garście panko (japońska bułka tarta do kupienia w sklepach z azjatycką żywnością)
  • garść mąki
  • 1 l oleju roślinnego do smażenia
  • szczypta oregano
  • Do podania:
  • płatki parmezanu
  • kilka listków rukoli

Przygotowanie

  1. Wymieszaj ricottę, parmezan, kozi ser, bułkę tartą, tymianek. Dodaj sól i pieprz do smaku.
  2. Powstałą masą nafaszeruj rękaw cukierniczy i nadziewaj kwiaty cukinii. Zawiń dobrze końce, żeby farsz nie wypadł podczas smażenia.
  3. Przygotuj 3 głębokie talerze. Do pierwszego wsyp mąkę, do drugiego panko wymieszane z oregano, do trzeciego roztrzepane jajka.
  4. Rozgrzej olej do smażenia na średnim ogniu, aż będzie gorący. Powinien mieć temperaturę 170°C.
  5. Zawinięte kwiaty cukinii obtocz najpierw w mące, później w jajku, a na koniec w panko.
  6. Zanurzaj ostrożnie kwiaty cukinii w oleju. Smaż, aż będą złociste. Po wyjęciu odsącz na ręczniku papierowym.
  7. Cukinię pokrój na 8 długich plastrów. Dopraw je solą, pieprzem, posmaruj oliwą z oliwek i grilluj po 2 minuty z każdej strony na rozgrzanej na dużym ogniu patelni grillowej. Po zgrillowaniu przełóż prosto na talerze.
  8. Na cukinii połóż usmażone kwiaty, posyp rukolą i płatkami parmezanu.

Wskazówki

Faszerowany kwiat cukinii jest dość powszechnie spotykany, jednak opracowałem przepis na swój własny sposób i szczerze przyznaję, że jest to jedno z moich najlepszych dań. Szczególnie dobrze komponuje się z panko, które w domowych warunkach można również zastąpić bułką tartą. Panko, którego używam do przepisu, to zmielona, jednodniowa focaccia. Nadaje ona daniu trzeciego wymiaru chrupkości.

cukinia restauracje restaurant week kwiaty cukinii
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze