Przepis na wegańskie burgery z fasoli to świetny pomysł na zdrowy obiad. Danie inspirowane popularnym fast foodem jest pożywne i pełne witamin, a przy tym bardzo proste!
Wegetariańskie burgery z fasoli - jak zrobić?
Kroki przygotowania:
Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na oleju. Marchewkę i cukinię ścieramy na tarce o dużych oczkach i kolejno dodajemy na patelnię. Dusimy do miękkości. Dodajemy przyprawy i fasolę z puszki (bez zalewy). Podsmażamy ok. 1 minuty. Wyłączamy i studzimy. Ostudzoną masę miksujemy na niezbyt jednolitą masę (tylko żeby połączyć składniki, ale żeby fragmenty warzyw nadal były widoczne), dodajemy do niej bułkę tartą i mieszamy. Formujemy 6 burgerów. Rozgrzewamy olej na patelni. Burgery panierujemy w sezamie i układamy na patelni. Smażymy po 5 minut z każdej strony – bardzo delikatnie obracamy je z jednej strony na drugą.
Gotowe burgery odsączamy na ręczniku papierowym. Podajemy je z bułką razową, szpinakiem, piklami, pomidorem, wegańskim majonezem sojowym i chipsami z topinamburu.