Fasolowa na wędzonce

Fasolowa gotowana na bardzo mocno wędzonej karkówce wieprzowej.

Dodany przez: Beatris

Fasolowa na wędzonce

Mięsne

Czas przygotowania:
Porcje:
4 porcji
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

Składniki

  • 2 szklanki fasoli Jaś
  • 1 litr wody
  • 2 litry bulionu drobiowego
  • 3 ziarenka ziela angielskiego
  • 2 liście laurowe
  • ok. 10 dkg pora
  • mały kawałek selera korzeniowego
  • 3 średnie marchewki
  • 20 dkg wędzonki
  • ok. 1/2 kg ziemniaków
  • 3 łyżki majeranku
  • 3 łyżki oleju
  • 1 czubata łyżka mąki pszennej
  • przyprawa uniwersalna - wg uznania

Przygotowanie

  1. Fasolę zalać wodą. Garnek z fasolą przykryć i odstawić na ok. 12 godzin do namoczenia. Po tym czasie do fasoli wlać bulion, dodać ziele angielskie i liście laurowe, zagotować. Gotować ok. 20 minut. Por oczyścić, pokroić w półplasterki. Seler i marchewki obrać. Marchewki pokroić w półplasterki. Do fasoli dodać marchewkę,seler, por i wędzonkę (użyłam mocno wędzonej karkówki wieprzowej). Gotować ok. 15 minut. Ziemniaki obrać, umyć,pokroić w niezbyt dużą kostkę. Dodać je razem z majerankiem do zupy. Gotować do miękkości wszystkich warzyw. Na patelnię wlać olej, dodać do niego mąkę. Mąkę lekko zrumienić. Wlać do niej szklankę zimnej wody, wymieszać. Do zasmażki wlać 2 chochle zupy, wymieszać. Zagęścić nią zupę. Zupę doprawić do smaku przyprawą uniwersalną.
zupa fasola marchewka por bulion wedzonka
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze