Anna Galuhn

Fasolka szparagowa w słoiku

Ocena:

4.33 (220)

  • 30 min.
  • dla 6 osób
  • łatwy

Fasolka szparagowa w słoiku to sposób na zachowanie naturalnego smaku strączków w przetworach na zimę. Dzięki temu możemy wykorzystać ją w wielu różnych potrawach – zupach, sosach, zapiekankach i sałatkach. Prosta zalewa z dodatkiem soli i cukru działa konserwująco. Jednak, żeby fasolka szparagowa w słoikach przetrwała zimę, należy poddać ją procesowi podwójnej pasteryzacji.

Składniki:

  • fasolka szparagowa żółta  1 kg

  • woda  1.5 l

  • sól  30 g

  • cukier  10 g

Fasolka szparagowa w słoiku - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Fasolkę: myjemy pod bieżącą wodą, a następnie odcinamy końcówki. W dużym garnku wstawiamy wodę i dodajemy 10 g soli. Gdy zacznie wrzeć, dodajemy strączki i gotujemy przez 5 min. Fasolkę przekładamy na sitko i przelewamy zimną wodą

  • Krok 2:

    Zalewa: w osobny garnku wstawiamy do zagotowania 1,5 l wody, dodajemy 20 g soli i 10 g cukru. Mieszamy, a po zagotowaniu odstawiamy do ostygnięcia.

  • Krok 3:

    Układanie w słoikach: ugotowane fasolki układamy w słoikach pionowo i ciasno, pozostawiając ok. 2 cm wolnej przestrzeni od krawędzi słoika. Wlewamy zalewę w taki sposób, aby w całości pokryła fasolki. Mocno zakręcamy słoiki.

  • Krok 4:

    Podwójna pasteryzacja: zakręcone słoiki z fasolką układamy w garnku na ściereczce kuchennej. Zalewamy wodą do ¾ wysokości i gotujemy przez 30 min od momentu wrzenia (czas podany w przepisie nie uwzględnia czasu pasteryzacji). Po 24 godz. powtarzamy proces. Pasteryzowane słoiki odwracamy do góry dnem i owijamy ręcznikiem, aby powoli wystygły.

  • Krok 5:

    Fasolka szparagowa w słoikach: jest odpowiednia do spożycia w ciągu 1 roku.

Porady

  • W słoikach możemy przygotować nie tylko żółtą, ale także zieloną fasolkę szparagową.
  • Z proporcji podanych w przepisie uzyskamy 6 słoików z fasolką o pojemności 450 ml.
  • Przed przystąpieniem do pracy należy dokładnie umyć i wyparzyć słoiki razem z nakrętkami. Warto też sprawdzić, czy nakrętki są szczelne – muszą idealnie pasować do słoików i nie mogą być wyszczerbione.
  • Proces podwójnej pasteryzacji jest potrzebny w przypadku wekowania przetworów bez dodatku octu. W ten sposób mamy pewność, że w słoiki nie będzie szkodliwych bakterii i innych drobnoustrojów.
  • Słoiki możemy pasteryzować także w piekarniku lub w zmywarce. Więcej na ten temat – w naszym poradniku o alternatywnych metodach wekowania słoików na zimę.
  • Gotowe przetwory przechowujemy w ciemnym i chłodnym miejscu.
Udostępnij: Udostępnij

Notka redakcyjna

Fasolka szparagowa w słoiku – co warto dodać?

Jeśli zależy nam na tym, żeby fasolka szparagowa ze słoika miała naturalny smak, nie dodajemy żadnych ziół i przypraw (poza cukrem i solą, które są niezbędne do konserwacji warzyw). Osoby, które chciałyby jednak delikatnie podkręcić smak strączków, mogą skorzystać z poniższych propozycji:

  • koperek – dla dodania przyjemnego aromatu,
  • liście chrzanu – dla wzmocnienia smaku,
  • kilka ziarenek pieprzu – żeby dodać ostrości,
  • ziarna gorczycy – dla wzbogacenia smaku,
  • ząbek czosnku – żeby zwiększyć wyrazistość,
  • paprykę chili lub słodką paprykę w proszku – dla większej pikanterii lub jako dodatkowy aromat.

Inne pomysły na fasolkę szparagową w słoikach

Zgodnie z naszym przygotujemy fasolkę szparagową w słoiku bez octu, dzięki czemu będzie miała smak bardzo zbliżony do naturalnych ugotowanych strączków. Ale to nie jedyny sposób na pyszne przetwory z fasolki:

  • marynowana fasolka – ugotowane strączki z dodatkiem czerwonej papryki, czosnku i kopru zalewamy zalewą z kwaskiem cytrynowym lub octem,
  • kiszona fasolka szparagowa – zakręcone słoiki z fasolką w słonej zalewie możemy pozostawić w temperaturze pokojowej na kilka dni, żeby poddać je procesowi fermentacji. Po 5 dniach warto przełożyć je w chłodne miejsce. Kiszonek nie trzeba pasteryzować,
  • fasolka szparagowa w sosie pomidorowym – w słoikach możemy zamknąć także gotowane dania z fasolki, np. w sosie pomidorowym. W ten sposób mamy pyszny gotowy dodatek do makaronu lub ryżu. Aby słoiki z sosem przetrwały zimę, należy poddać te procesowi tyndalizacji (trzykrotna pasteryzacja).

Co można zrobić z fasolki szparagowej na zimę?

Fasolka szparagowa ze słoika świetnie się sprawdza w wielu różnych potrawach. Poniżej kilka sprawdzonych pomysłów:

To tylko wybrane propozycje na dania z fasolką szparagową, którą można wykorzystać na wiele innych sposobów – jako dodatek do zup, sosów, zapiekanek lub imprezowych przekąsek.

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne