Fasolka szparagowa z kurkami
4.48 (161)
Fasolka szparagowa z kurkami to prosty przepis na sałatkę. W lecie będzie świetnym sposobem na lunch lub lekki obiad dla całej rodziny.
kurki 300 g
fasolka szparagowa 500 g
cebula 1 szt.
czosnek 2 ząbki
oliwa z oliwek 3 łyżki stołowe
ocet balsamiczny 1 łyżeczka
natka pietruszki 5 gałązek
kolendra 5 gałązek
sól 1 szczypta
pieprz biały 1 szczypta
Fasolkę należy umyć, osączyć, odciąć końce. Następnie pokroić na kawałki 3-cm długości. Zalać lekko posolonym wrzątkiem, gotować 15 minut. Potem fasolkę należy odcedzić. Cebulę i czosnek obrać, drobno posiekać. Kurki oczyścić, przyciąć trzonki. Umyć i osączyć.
Oliwę rozgrzać na patelni, zeszklić na niej cebulę i czosnek. Dodać grzyby, dusić na małym ogniu przez 10 minut. Na koniec kurki należy połączyć z fasolką, doprawić solą i pieprzem, wymieszać, przestudzić. Ułożyć na półmisku, skropić octem balsamicznym. Fasolka szparagowa z kurkami może być podawana posypana natką pietruszki.
Porady
Zobacz też: Zielona fasolka szparagowa z boczkiem
Aby przygotować fasolkę szparagową z kurkami należy zaopatrzyć się w ostry nóż. Najlepszy będzie nóż szefa kuchni. Z dobrze wyważoną rączką i szerokim ostrzem.