Fasolka szparagowa polana bułką tartą

Fasolka szparagowa polana bułka tartą to absolutny klasyk na wakacyjny - i nie tylko - obiad. Proste, a tak dobre danie. Fasolka szparagowa polana bułka tartą uda się naprawdę każdemu. I przypomni wakacje spędzone na wsi, pyszne lato pełne obiadów z sezonowych składników. Do przygotowania przepisu najlepsza będzie żółtka fasolka szparagowa, dobrej jakości masło i bułka tarta - najlepiej zero waste zrobiona domowym sposobem. Ten przepis to odpowiedź na pytanie, jak zrobić fasolkę szparagową, żeby smakowała pysznie, a jej przygotowanie było błyskawiczne!

Dania jednogarnkoweDodatki

Czas przygotowania:
20 min.
Kalorie:
580.00 kcal
Dla ilu osób:
dla 2 osób
Poziom trudności: Łatwy
Ocena:

(średnia 4.39 z 234 głosów)

Kroki wykonania:

  • 1.Fasolkę szparagową umyć, opcjonalnie obciąć końcówki z obu stron i gotować do miękkości (15 minut) w osolonej wodzie.
  • 2.W tym czasie zrobić omastę, czyli bułkę tartą z masłem do fasolki. Roztopić na wolnym ogniu w rondlu 1/2 kostki masła i dodać do niej 1/2 szklanki bułki tartej i zrumienić. Po ugotowaniu, odcedzić fasolę szparagową i polać zrobioną ciepłą omastą, czyli bułką tartą z masełkiem.

Kalorie: 580.00

Porady

Fasolka szparagowa z bułką tartą to danie ekspresowe i dobre nawet dla początkujących kucharzy. W sezonie na fasolkę nie będzie kosztować wiele. A jeszcze lepiej, jeśli żółtą fasolkę szparagową mamy prosto ze swojego ogródka lub działki. Jak zrobić fasolkę szparagową? Wbrew niepisanym zasadom obcinania końcówek fasolki - nie musimy tego robić! Fasolka z bułką tartą i tak będzie smaczna, ale ważne jest, aby dokładnie umyć warzywo np. w wodzie z dodatkiem sody oczyszczonej. Fasolkę można przygotować w garnku, ale lepsza będzie przygotowana na parze - zachowa więcej witamin i smaku. Do tego przyda się sitko na garnek do gotowania na parze lub parowar. Wygodne, trzypiętrowe urządzenie pozwoli jednocześnie ugotować cały obiad - nie tylko fasolkę, ale też ziemniaki czy klopsy na parze.

Notka redakcyjna

Jak zrobić fasolkę szparagową

W sezonie na fasolkę często zadajemy sobie pytanie, jak zrobić fasolkę szparagową, czyli w jaki sposób podać ją, aby zasmakowała całej rodzinie. Zazwyczaj najprostsze wybory to najlepsze rozwiązania i własnie fasolka z bułką tartą to udowadnia. Ugotowanie warzyw nie zajmie długo, a omasta z masła i bułki tartej to też kwestia kilku minut. Fasolka szparagowa z bułka tartą wymaga to w praktyce ok. 20 minut w kuchni, więc to zdecydowanie szybka kuchnia.

Fasolka szparagowa z bułką tartą kalorie

Fasolka z bułka tartą to danie ekspresowe, ale czy dietetyczne? Kaloryczność dania to aspekt, który biorą pod uwagę osoby na diecie, ale także te, które dbają o odpowiedni poziom cholesterolu. Fasolka szparagowa sama w sobie nie jest bardzo kaloryczna, ale to właśnie dodatki sprawiają, że kalorii robi się więcej. Ile kcal ma fasolka szparagowa z bułką tartą? Średnio 90 kcal w 100 gramach dania - wiele zależy od tego, jakie proporcje bułki tartej z masłem polejemy na fasolkę. Im więcej, tym danie bardziej kaloryczne i cięższe. Jeśli mamy ochotę na "odchudzenie" tych smakołyków, zamiast smażyć masło z bułką tartą, możemy bułkę tartą podprażyć na suchej patelni i jak zrobi się brązowa to pod koniec dodać trochę masła. 

 

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy