Fasola po myśliwsku

Przygotowanie: 20 minut Gotowanie: 35–40 minut Porcja: 675 kcal Składniki na 6 porcji

Dodany przez: mojegotowanie

Fasola po myśliwsku

Mięsne

Czas przygotowania:
Kalorie:
675 kcal
Porcje:
6 porcji
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

  • Szybka kuchnia

Składniki

  • 40 dag fasoli jaś
  • 3 suszone grzyby
  • łyżeczka vegety
  • 20 dag kiełbasy (np. podwawelskiej)
  • 10 dag wędzonego boczku
  • 4 ziarna jałowca
  • cebula
  • 2 łyżki masła
  • łyżka mąki
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • łyżka łagodnej musztardy
  • łyżka soku z cytryny
  • mielona słodka papryka
  • sól, pieprz

Przygotowanie

  1. Fasolę oraz suszone grzyby umyć i namoczyć oddzielnie poprzedniego dnia. Fasolę odcedzić, dodać do niej grzyby wraz z wodą, w której się moczyły. Uzupełnić wrzątkiem i ugotować z dodatkiem vegety do miękkości.
  2. Kiełbasę pokroić w plasterki, a boczek w paski. Jałowiec utłuc w moździerzu. Cebulę obrać, drobno pokroić, usmażyć na maśle, dodając pod koniec smażenia kiełbasę i boczek. Wszystko oprószyć mąką, lekko zrumienić i przełożyć do fasoli. Zagotować.
  3. Dodać koncentrat pomidorowy, musztardę, sok z cytryny i rozgnieciony jałowiec. Przyprawić mieloną papryką, solą i pieprzem.
  4. Podawać ze świeżym chlebem.
  5. Co piątek nowa porcja kulinarnych pomysłów na weekend!
  6. Zamów Newletter MojeGotowanie.pl!
obiad kolacja ziarna jałowca boczek wędzony suszone grzyby kiełbasa podwawelska fasola po myśliwsku
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze