Fasola duszona z dynią, papryką i morelami

Doskonała potrawka warzywna z białej fasoli, z papryką i dodatkiem słodkich moreli.

Dodany przez:

Na ciepło

Czas przygotowania:
Porcje:
6 porcji
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

  • Danie bezglutenowe
  • Danie wegetariańskie
  • Danie dietetyczne

Składniki

  • 5 łyżek oleju słonecznikowego
  • gałązka rozmarynu
  • 2 słodkie, białe cebule
  • 50 dag obranej, niezbyt twardej dyni
  • 3 białe papryki podłużne lub 2 czerwone
  • sól, pieprz, cukier
  • ok. 30 dag ugotowanej białej, niedużej fasolki
  • 35 dag świeżych moreli lub żółtych śliwek, bez pestki
  • 50 dag pomidorów pelati
  • 2 ząbki czosnku, szczypta cynamonu
  • 1/2 łyżeczki papryki suszonej
  • szklanka wywaru warzywnego lub wody
  • 3 świeże słodkie pomidory
  • 2 łyżki octu winnego białego
  • 4 łyżki oliwy
  • feta do posypania

Przygotowanie

  1. W garnku z grubym dnem rozgrzewamy olej, wrzucamy lekko zgniecione igiełki rozmarynu i pokrojoną drobno cebulę, podsmażamy, aż się zeszkli. Dynię i paprykę kroimy w podobnej wielkości kawałki (ok. 1-cm), dokładamy do garnka. Oprószamy cukrem i obsmażamy, aby nie zmieniły koloru, a stały się tylko lekko szkliste.
  2. Dorzucamy fasolę i morele pokrojone w duże kawałki. Blendujemy pomidory pelati z czosnkiem, wlewamy do fasoli. Doprawiamy cynamonem, suszoną papryką, solą i pieprzem. Dusimy przez 30 min, dolewając – jeśli zajdzie potrzeba – szklankę wywaru lub wody.
  3. Tuż przed końcem dodajemy obrane i pokrojone w niedużą kostkę pomidory, wlewamy ocet, oliwę. Mieszamy i zakręcamy gaz. Serwujemy na gorąco, posypując kruszoną fetą, z kromką chleba.
  4. Przepis Agaty Wojdy pochodzi z "Mojego Gotowania" nr 10/2016

Wskazówki

>>> Owoce bardzo pasują do duszonej fasoli – bardzo odświeżają jej smak. Polecam brzoskwinie, nektarynki, mirabelki, renklody, które poza sezonem można zastąpić 2–3 łyżkami dżemu z pomarańczy lub mirabelek.

>>> Nie ma przeszkód, aby dodać do tej potrawy „element mięsny” – może to być przesmażona pikantna kiełbasa lub usmażone mielone mięso, koniecznie jednak odsączone z tłuszczu.

>>> Uduszoną w ten sposób fasolę można zapiec pod mieszanką 3 łyżek bułki tartej, łyżki ostrego twardego sera i posiekanego ząbku czosnku. Z przypraw polecam wyłącznie klimaty południowe: tymianek, cząber, oregano, rozmaryn.

 

Papryka Potrawka fasola gulasz morele
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze