Farsz z grzybów suszonych

Smaczny farsz do wigilijnych pierogów lub krokiecików, bądź też wigilijnych uszek.

Dodany przez:

Pierogi, kluski i knedle

Czas przygotowania:
Porcje:
10 porcji
Ocena:

(średnia 3.63 z 19 głosów)

Składniki

  • grzyby suszone (podgrzybki i prawdziwki) - 10 dag
  • cebula - 8-10 dag
  • kajzerka czerstwa - 1szt
  • bułka tarta - z 1 szt suchej bułki
  • sól
  • pieprz - świeżo mielony
  • olej

Przygotowanie

  1. Grzyby dokładnie płuczemy w ość dużej ilości letniej wody.
  2. Jeśli zachodzi potrzeba - grzyby płuczemy kilkakrotnie,by pozbyć się piasku i innych zanieczyszczeń.
  3. Czyste grzyby zalewamy zimną wodą, stawiamy na małym ogniu i pilnujemy,by gdy zaczną wrzeć, woda się wzburzy i na powierzchni zbierze się brunatna piana, którą zbieramy łyżką cedzakową, by nie zalało nam kuchenki.
  4. Dalej gotujemy grzyby do miękkości, co trwa mniej więcej 60 minut.
  5. Gdy grzyby są miękkie, odcedzamy je dokładnie, a w przestudzonym wywarze grzybowym namaczamy pokrojoną na ćwiartki kajzerkę.
  6. Podczas gotowania grzybów obieramy cebule, kroimy ją w kostkę i lekko (na jasnozłoty kolor) rumienimy na oleju.
  7. Przez maszynkę do mięsa przepuszczamy grzyby i namoczoną kajzerkę i jeśli masa jest rzadka dosypujemy (do maszynki) w miarę potrzeby tartą bułkę.
  8. Zmieloną masę przekładamy na patelnię z przesmażoną cebulą, doprawiamy do smaku solą, pieprzem i mieszamy masę dokładnie.
  9. Jeśli masa jeszcze jest rzadka, stawiamy patelnię na maleńkim gazie i odparowujemy płyn z farszu, ciągle go mieszając aby nam się nie przypalił lub nie przywarł do dna patelni.
  10. Gotowy farsz przekładamy do szklanej lub emaliowanej miski
  11. Taki farsz przyda nam się do wykwintnych naleśników, krokietów, pasztecików, a także do uszek wigilijnych.
Grzyby kolacja farsz suszone nadziewka
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze

Podobne przepisy