Falafele z kaszy jaglanej z hummusem marchewkowym i sałatką ze świeżych ziół

Przepis restauracji Lokal z książki "Najlepsze przepisy najlepszych restauracji".

Dodany przez: mojegotowanie

Na ciepło

Czas przygotowania:
Porcje:
4 osób
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

  • Danie bezglutenowe
  • Danie wegetariańskie
  • Danie dietetyczne

Składniki

  • Dukkah:
  • 100 g orzechów laskowych
  • 100 g sezamu
  • 2 łyżki ziaren kolendry
  • 1 łyżka kuminu
  • 1 łyżeczka mielonego czarnego pieprzu
  • 1 łyżeczka soli morskiej
  • Falafel:
  • 2 duże marchewki
  • 1 średniej wielkości cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 kubek kaszy jaglanej
  • 1 pęczek świeżej kolendry
  • 1 pęczek świeżej mięty
  • 1/2 pęczka natki pietruszki
  • 4 łyżki mąki kukurydzianej
  • 0,5 l oleju rzepakowego
  • 1 łyżka oliwy
  • sól
  • Hummus:
  • 4 duże marchewki
  • 2 puszki cieciorki
  • 1 ząbek czosnku
  • 3 łyżki tahini
  • 1 łyżeczka kuminu
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • sok z 1/2 cytryny
  • 3 łyżki oleju
  • 2 łyżki przegotowanej wody
  • sól do smaku
  • Sałatka:
  • 1 czerwona papryczka chilli
  • 100 g groszku cukrowego
  • 50 g migdałów
  • 50 g pestek dyni
  • mieszanka różnych ziół, np.: mięty, kolendry, bazylii, koperku
  • 4 łyżki oleju z pestek winogron
  • 1 łyżka octu z białego wina
  • 1 łyżka syropu klonowego

Przygotowanie

  1. Dukkah: Orzechy upraż (str. 300) na suchej patelni. Sezam upraż i dodaj do orzechów. Upraż ziarna kolendry i kuminu. Wszystkie składniki razem z solą i pieprzem utrzyj w moździerzu.
  2. Kaszę jaglaną wsyp do garnka i zalej 3 szklankami wody. Wodę posól. Przykryj pokrywką i gotuj około 15 minut, do miękkości. Odcedź na sitku i ostudź.
  3. Marchewkę obierz i ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Skrop odrobiną oleju. Wstaw na 20 minut do piekarnika nagrzanego do 200°C.
  4. Marchewkę rozgnieć tłuczkiem do ziemniaków i dodaj do kaszy.
  5. Cebulę i czosnek pokrój w drobną kostkę. Lekko podsmaż na łyżce oliwy, aż staną się szkliste, i dodaj do kaszy.
  6. Dodaj posiekane świeże zioła i dukkah oraz mąkę kukurydzianą. Dopraw do smaku solą i dobrze wszystko wymieszaj.
  7. Z masy uformuj kulki o wadze około 70 g i odłóż je na bok. Rozgrzej dobrze olej na średnim ogniu. Smaż falafele partiami, aż będą rumiane, około 3–4 minut.
  8. Marchewkę obierz i ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Skrop odrobiną oleju. Wstaw na 20 minut do piekarnika nagrzanego do 200°C.
  9. Marchewkę rozgnieć tłuczkiem do ziemniaków i umieść w blenderze.
  10. Do blendera dodaj wszystkie pozostałe składniki hummusu.
  11. Zmiksuj na gładką masę, w razie potrzeby dodając odrobinę więcej przegotowanej wody lub soku z cytryny.
  12. Dopraw do smaku solą.
  13. Sałatka z ziół:
  14. Migdały i pestki dyni upraż na suchej patelni.
  15. Groszek wrzuć do osolonego wrzątku. Gotuj przez 1 minutę, a następnie schłodź w wodzie z lodem.
  16. Chilli pokrój w bardzo cienkie plasterki.
  17. W misce wymieszaj listki świeżych ziół, migdały, pestki dyni, groszek i chilli.
  18. Za pomocą rózgi kuchennej wymieszaj ze sobą olej, ocet i syrop klonowy i dodaj je do sałatki przed podaniem dania.
  19. 6. Falafele podawaj na hummusie, na wierzchu ułóż sałatkę.

Wskazówki

To propozycja dla osób na dietach (wegańskiej, bezglutenowej, bezlaktozowej) i ceniących sobie zdrową żywność, a także dla fanów kuchni bliskowschodniej. Danie jest proste w przygotowaniu, falafele można przyrządzić kilka dni wcześniej i odgrzewać w gorącym oleju. Składniki sałatki możesz dowolnie urozmaicać, np. dodając do niej bób, świeże jabłko czy zielony ogórek.

sałatka hummus Kasza jaglana falafel
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze