Falafele z kaszy jaglanej z hummusem marchewkowym i sałatką ze świeżych ziół

Przepis restauracji Lokal z książki "Najlepsze przepisy najlepszych restauracji".

Dodany przez:

Na ciepło

Czas przygotowania:
Porcje:
4 osób
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

  • Danie bezglutenowe
  • Danie wegetariańskie
  • Danie dietetyczne

Składniki

  • Dukkah:
  • 100 g orzechów laskowych
  • 100 g sezamu
  • 2 łyżki ziaren kolendry
  • 1 łyżka kuminu
  • 1 łyżeczka mielonego czarnego pieprzu
  • 1 łyżeczka soli morskiej
  • Falafel:
  • 2 duże marchewki
  • 1 średniej wielkości cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 kubek kaszy jaglanej
  • 1 pęczek świeżej kolendry
  • 1 pęczek świeżej mięty
  • 1/2 pęczka natki pietruszki
  • 4 łyżki mąki kukurydzianej
  • 0,5 l oleju rzepakowego
  • 1 łyżka oliwy
  • sól
  • Hummus:
  • 4 duże marchewki
  • 2 puszki cieciorki
  • 1 ząbek czosnku
  • 3 łyżki tahini
  • 1 łyżeczka kuminu
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • sok z 1/2 cytryny
  • 3 łyżki oleju
  • 2 łyżki przegotowanej wody
  • sól do smaku
  • Sałatka:
  • 1 czerwona papryczka chilli
  • 100 g groszku cukrowego
  • 50 g migdałów
  • 50 g pestek dyni
  • mieszanka różnych ziół, np.: mięty, kolendry, bazylii, koperku
  • 4 łyżki oleju z pestek winogron
  • 1 łyżka octu z białego wina
  • 1 łyżka syropu klonowego

Przygotowanie

  1. Dukkah: Orzechy upraż (str. 300) na suchej patelni. Sezam upraż i dodaj do orzechów. Upraż ziarna kolendry i kuminu. Wszystkie składniki razem z solą i pieprzem utrzyj w moździerzu.
  2. Kaszę jaglaną wsyp do garnka i zalej 3 szklankami wody. Wodę posól. Przykryj pokrywką i gotuj około 15 minut, do miękkości. Odcedź na sitku i ostudź.
  3. Marchewkę obierz i ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Skrop odrobiną oleju. Wstaw na 20 minut do piekarnika nagrzanego do 200°C.
  4. Marchewkę rozgnieć tłuczkiem do ziemniaków i dodaj do kaszy.
  5. Cebulę i czosnek pokrój w drobną kostkę. Lekko podsmaż na łyżce oliwy, aż staną się szkliste, i dodaj do kaszy.
  6. Dodaj posiekane świeże zioła i dukkah oraz mąkę kukurydzianą. Dopraw do smaku solą i dobrze wszystko wymieszaj.
  7. Z masy uformuj kulki o wadze około 70 g i odłóż je na bok. Rozgrzej dobrze olej na średnim ogniu. Smaż falafele partiami, aż będą rumiane, około 3–4 minut.
  8. Marchewkę obierz i ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Skrop odrobiną oleju. Wstaw na 20 minut do piekarnika nagrzanego do 200°C.
  9. Marchewkę rozgnieć tłuczkiem do ziemniaków i umieść w blenderze.
  10. Do blendera dodaj wszystkie pozostałe składniki hummusu.
  11. Zmiksuj na gładką masę, w razie potrzeby dodając odrobinę więcej przegotowanej wody lub soku z cytryny.
  12. Dopraw do smaku solą.
  13. Sałatka z ziół:
  14. Migdały i pestki dyni upraż na suchej patelni.
  15. Groszek wrzuć do osolonego wrzątku. Gotuj przez 1 minutę, a następnie schłodź w wodzie z lodem.
  16. Chilli pokrój w bardzo cienkie plasterki.
  17. W misce wymieszaj listki świeżych ziół, migdały, pestki dyni, groszek i chilli.
  18. Za pomocą rózgi kuchennej wymieszaj ze sobą olej, ocet i syrop klonowy i dodaj je do sałatki przed podaniem dania.
  19. 6. Falafele podawaj na hummusie, na wierzchu ułóż sałatkę.

Wskazówki

To propozycja dla osób na dietach (wegańskiej, bezglutenowej, bezlaktozowej) i ceniących sobie zdrową żywność, a także dla fanów kuchni bliskowschodniej. Danie jest proste w przygotowaniu, falafele można przyrządzić kilka dni wcześniej i odgrzewać w gorącym oleju. Składniki sałatki możesz dowolnie urozmaicać, np. dodając do niej bób, świeże jabłko czy zielony ogórek.

sałatka hummus Kasza jaglana falafel
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze

Podobne przepisy