esy_floresy_czyli_chrust_lany

" Esy Floresy - czyli chrust lany "

Ocena:

4.52 (143)

  • 30 min.
  • dla 5 osób
Chrupiące zawijaski w sam raz na Tłusty czwartek!

Składniki:

  • Składniki :
  • - mąka - 200 g
  • - jajka - 3 szt
  • - mleko - 150 ml
  • - cukier wanilinowy - 1 łyżeczka
  • - sól - 2 szczypta
  • - olej do smażenia - 1 l
  • Dodatkowo :
  • - cukier puder do posypania
  • - papryka do posypania

" esy floresy - czyli chrust lany " - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • W wysokim naczyniu miksujemy żółtka z mlekiem.
  • Dodajemy przesianą mąkę , szczyptę soli i cukier wanilinowy.
  • Robimy gładkie , jednolite ciasto.
  • Na koniec mieszamy z ubitymi na sztywną pianę białkami.
  • ( Ciasto powinno mieć konsystencję nieco gęstszą  niż na naleśniki ).
  • W garnku rozgrzewamy olej.
  • Łyżką lub tak jak ja ze szprycy wyciskamy na olej dowolne wzorki - różyczki ... zawijasy ... i co tylko nam się podoba.
  • Smażymy do zezłocenia.
  • Odsączamy na papierowym ręczniku.
  • Posypujemy cukrem pudrem!
  • * Jeśli robimy na ostro - z papryką nie dodajemy cukru wanilinowego do ciasta!
  • Smacznego!
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne