eklerki z bitą śmietaną

ciasteczko do kawy

Dodany przez: bratek6

eklerki z bitą śmietaną

Ciasta i desery

Czas przygotowania:
Porcje:
10 porcji
Ocena:

(średnia 5 z 1 głosów)

  • Danie dla dzieci

Składniki

  • Ciasto ptysiowe:
  • 1/2 kostki margaryny
  • 1/2 szklanki wody
  • 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 łyżki proszku do pieczenia
  • 3 jajka
  • Bita śmietana:
  • 500 ml śmietany 36 %
  • 2 śmietan fixy
  • ok. 3- 4 łyżki cukru pudru
  • cukier puder

Przygotowanie

  1. Margarynę i wodę przełożyć do garnka. Gotować , aż margaryna się rozpuści. Zmniejszyć ogień i dodać mąkę. Energicznie mieszać aby powstało ciasto ptysiowe odchodzące od ścianek garnka.
  2. Odstawić do przestygnięcia. Do masy ptysiowej dodawać po jednym jajku, na koniec dodać proszek do pieczenia i wszystko razem wymieszać. Na natłuszczoną blachę wyciskać przez rękaw cukierniczy ciasto na kształt podłużnych eklerek. Piec ciastka ok 30 minut w temp. 180 stopni.
  3. Po upieczeniu wyłączyć piekarnik i zostawić na jakieś 10 minut eklerki w środku.
  4. Po tym czasie eklerki wyjąć i nożyczkami przeciąć na pół. Zostawić do wystudzenia.
  5. Bita śmietana: Schłodzoną śmietanę ubić dodając cukier puder wymieszany ze śmietan- fixem.
  6. Eklerki przełożyć bitą śmietaną i obsypać cukrem pudrem.
deser dla dzieci bita śmietana eklerki
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze