Eklery z masą budyniową

Ocena:

4.49 (192)

  • 50 min.
  • dla 1 osoby

Pyszne eklery z masą budyniową, można również przełożyć bitą śmietaną:)

Składniki:

  • Ciasto:
  • 1/4 litra wody
  • 100g masła
  • szczypta soli
  • 250g mąki
  • 5 do 6 jajek
  • Masa:
  • budyń waniliowy
  • kilka kropel olejku migdałowego
  • 1/2 kostki margaryny
  • Dekoracja:
  • czekolada do dekoracji ciast(Fin Carre z Lidla)

Eklery z masą budyniową - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Masa: budyń zrobić wg przepisu
  • po ostygnięciu dodawać margarynę
  • olejek i ucierać do uzyskania gładkiej konsystencji.
  • Ciasto:
  • Zagotować wodę z masłem i szczyptą soli,zmniejszyć ogień
  • dodawać mąkę i ucierać do uzyskania jednolitej masy
  • ostudzić
  • wbijać jajka i ucierać na gładką masę
  • nakładać łyżką na posmarowaną tłuszczem blachę
  • piec w temp.220 ok 20/25 minut.Po upieczeniu poczekać aż wystygną
  • przekroić na pół i nałożyć masę. Do dekoracji użyć polewy czekoladowej.
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne