Dżem ze śliwek

śliweczki na zimę.......

Dodany przez: ewa zychewicz

Dżem ze śliwek

Owocowe

Czas przygotowania:
Porcje:
5 porcji
Ocena:

(średnia 3.47 z 17 głosów)

Składniki

  • 3 kg śliwek
  • 1 kg cukru

Przygotowanie

  1. Śliwki umyć, oberwać ogonki i usunąć pestki.
  2. Wrzucić do rondla, włączyć gaz i zagotować.
  3. Zmniejszyć ogień i smażyć około 20 minut mieszając.
  4. Dodać cukier i dalej smażyć do całkowitego rozpuszczenia się cukru i odparowania większej ilości soku.
  5. Wyłączyć gaz i pozostawić śliwki do następnego dnia.
  6. Nazajutrz garnek ze śliwkami ponownie nastawić na gaz i na małym ogniu smażyć jeszcze około 40 - 50 minut.
  7. Gotowym, gorącym dżemem napełnić wcześniej umyte i wyparzone słoiki.
  8. Szczelnie zakręcić słoiki.
  9. Przechowywać w chłodnym i ciemnym miejscu.
przetwory Dżem śliwki
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się
 

Komentarze