DZEM Z DYNI I POMARANCZY

Znakomity dżem, w smaku nie ma sobie równego!

Dodany przez: lucyna19

Owocowe

Czas przygotowania:
Porcje:
1 porcji
Ocena:

(średnia 3.73 z 11 głosów)

Składniki

  • 2 kg dyni makaronowej,
  • 1,5 kg cukru,
  • 8 pomarańczy

Przygotowanie

  1. Dynie należy obrać i zetrzeć na tarce na grubych oczkach, zasypać cukrem i odstawić na 2 godziny.
  2. Pomarańcze wyszorować w gorącej wodzie, zetrzeć skórkę, zdjąć błonki i pokroić na kawałki.
  3. Gdy dynia puści sok, dodać pomarancze i otarta skórkę (jeśli ktoś nie lubi zbyt aromatycznych dzemów mozna dać połowę startej skórki).
  4. Gotować na małym ogniu aż dżem stanie się szklisty i gęsty-ok 2godzin.
  5. Gorący dżem wkładać do słoiczków, zamknąc, odwrócić do góry dnem.
  6. Z podanej porcji wyszło mi 8 słoików po 250ml.
dynia sniadanie przetwory deser cukier pomarańcze
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze