Getty/iStock
3.96 (289)
Dżem z dyni z pomarańczą to aromatyczny dodatek do naleśników i ciast. Może stać się doskonałym prezentem dla przyjaciół i rodziny. Świetnie smakuje z przyprawami korzennymi. Warto sięgnąć po imbir, cynamon, gałkę muszkatołową lub goździki. Przetwory przydadzą się również jako składnik glazury do świątecznych mięs, na przykład pieczonej szynki. To niecodzienny sposób na wykorzystanie popularnego jesiennego warzywa. Podpowiadamy, jak zrobić dżem z dyni na zimę.
dynia 2.5 kg
pomarańcze 5 szt.
cytryna 3 szt.
cukier 500 g
Dynia: myjemy ją i obieramy (nie musimy zdejmować skóry, jeśli używamy odmiany hokkaido). Usuwamy gniazda nasienne. Miąższ kroimy w kostkę. Wrzucamy dynię do dużego garnka z grubym dnem.
Cytrusy: wyciskamy sok z pomarańczy i cytryny. Wlewamy go do garnka z dynią. Możemy też zetrzeć z nich trochę skórki. Uważajmy jednak, żeby do dżemu nie trafiło albedo, które jest gorzkie.
Gotowanie: przykrywamy garnek z dynią. Podgrzewamy ją na małym ogniu. Gotujemy przez około 30 minut lub do czasu, kiedy zmięknie na tyle, żeby dało się zrobić z niej przecier.
Blendowanie: miksujemy składniki w garnku za pomocą blendera ręcznego. Wsypujemy cukier. Dokładnie mieszamy pulpę i gotujemy ją jeszcze przez 15 minut, bez przykrycia.
Dżem z dyni: przekładamy do umytych i wyparzonych słoiczków, zostawiając 1 cm odstępu pod wieczkiem. Zakręcamy je i odstawiamy do góry dnem do całkowitego wystygnięcia.
Porady
- Z podanego przepisu otrzymamy około 9 słoiczków po 330 ml. Dżem z dyni i pomarańczy należy przechowywać w chłodnym, suchym i zaciemnionym miejscu.
- Jeśli chcemy, żeby nasz dżem dyniowy nie był całkiem gładki i zawierał wyczuwalne kawałki warzyw, nie musimy go miksować lub przecierać. Trzeba gotować go wtedy tak długo, aż dynia sama zacznie się rozpadać.
- Przetwory z dyni polecamy słodzić brązowym cukrem, który zawiera melasę, dzięki czemu ma karmelowy aromat. Dżem zyska też nowy profil smakowy, jeśli dodamy do niego syrop klonowy lub daktylowy.
- Do naszego przepisu najlepiej sprawdzi się dynia hokkaido, która ma delikatny miąższ i piękny pomarańczowy kolor, a na dodatek nie wymaga obierania. Wystarczy ją porządnie wyczyścić za pomocą gąbki lub szczoteczki. Można też wykorzystać dynię piżmową (o charakterystycznym kształcie gruszki) lub muszkatołową (ma zwarty i soczysty miąższ o melonowym zapachu).
- Jeśli nie jesteśmy usatysfakcjonowani konsystencją dżemu, możemy go zagęścić pod koniec gotowania. Najłatwiej jest wykorzystać to, co często dodaje się do tradycyjnych przetworów z owoców, czyli cukier żelujący. Gęstą strukturę zapewni także dowolny kisiel. Dobrze wpasuje się tu taki o smaku melona lub cytryny. Ciekawy efekt uzyskamy, jeśli zrobimy dżem z dyni z galaretką pomarańczową.
- Jak zrobić dżem z dyni na zimę? Żeby przetrwał długie miesiące w spiżarni, należy włożyć go do słoików, kiedy jest jeszcze gorący, po czym zakręcić je i odstawić do góry dnem. Można je dodatkowo owinąć grubym ręcznikiem, żeby wolniej stygły. Jeśli nie jesteśmy pewni, czy dżem jest dobrze zawekowany, możemy poddać go pasteryzacji. W tym celu umieszczamy słoiki w piekarniku rozgrzanym do 120°C lub garnku z gotującą się wodą na około 20 minut.
Domowy dżem dyniowy to ciekawa propozycja dla miłośników niecodziennych przetworów na zimę. Żeby trafił w gusta całej rodziny, warto urozmaicić go różnymi przyprawami, ziołami i sezonowymi owocami. Co dodać do dżemu z dyni? Pasują do niego zarówno rozgrzewające, jak i lekkie, orzeźwiające składniki. Oto kilka propozycji:
Dżemy z dyni będą świetnie smakować na ciepłym toście posmarowanym masłem i posypanym uprażonymi orzechami laskowymi. Ponadto to świetny dodatek do biszkoptu, ciasta kruchego lub drożdżowego, a także do posmarowania czekoladowego placka przed ozdobieniem go kremową polewą. Dżem z dynią to aromatyczny i rozgrzewający akompaniament dla domowych gofrów, puszystych amerykańskich pancakes i delikatnych naleśników. Korzenne przetwory zaskoczą domowników podczas odświętnego obiadu. Można je wykorzystać jako składnik nadzienia do pieczonego kurczaka lub schabu. Dynia z pomarańczą na zimę może w tym celu zostać wymieszana z kaszą orkiszową i orzechami włoskimi.
Przepis na dżem z dyni może zaskoczyć niektórych fanatyków tradycyjnych babcinych receptur na powidła śliwkowe lub konfitury wiśniowe. Co ciekawe, z tego uniwersalnego warzywa można przyrządzić także inne przetwory na zimę, zarówno słodkie, jak i wytrwane. Co można zrobić z dyni? Przedstawiamy kilka pomysłów:
Rabat do 40% na sprzęt, odzież i akcesoria sportowe dostępny w sklepie stacjonarnym i na Sportano.pl. Szczegóły w sklepie i na stronie.
Skorzystaj z kodu WIOSNA40 i otrzymaj 40% zniżki na produkty nieprzecenione, oznaczone tym kodem na eveline.pl/skorzystaj-z-promocji przy zakupach za min. 50 zł. Oferta ważna tylko na eveline.pl w dniach 18-24.04.2024. Kody rabatowe nie łączą się. Szczegóły na stronie.
Skorzystaj z rabatu i kup wyjątkową biżuterię w doskonałej cenie. Z hasłem “SZALENSTWO” -20% na autorskie wyroby ze srebra i srebra złoconego oraz apaszki. Promocja obowiązuje na www.umiar.pl (wpisz kod podczas finalizacji zakupów), a także w butiku stacjonarnym marki na warszawskiej Saskiej Kępie. Szczegóły w butiku i na stronie.
Najniższa cena apaszki ze zdjęcia z 30 dni przed obniżką - 455 zł.
Cena produktu po zastosowaniu rabatu – 364 zł
Najniższa cena kolczyków ze zdjęcia z 30 dni przed obniżką - 885 zł
Cena produktu po zastosowaniu rabatu - 708 zł
Odbierz rabat -20% na naszyjniki złote oraz -20% na bransoletki srebrne. Rabat nie łączy się z innymi. Oferta i szczegóły promocji dostępne w salonach stacjonarnych i na jubilerschubert.pl.
Rabat 25% na całą ofertę MEFEMI w cenie regularnej. Promocje na stronie www nie łączą się. Szczegóły na stronie.
7% rabatu na 700 największych marek kosmetyków i perfum. Oferta dostępna na ezebra.pl. Szczegóły na stronie.