dzem_z_borowki_brusznicy

Dżem z borówki brusznicy

Ocena:

4.46 (148)

  • 30 min.
  • dla 2 osób
zdrowy dżem

Składniki:

  • 500 g borówki brusznicy
  • 1 łyżka wody
  • 200 g cukru

Dżem z borówki brusznicy - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Jagody przebrać, umyć i osuszyć na durszlaku. Przesypać do garnka z grubym dnem. Dodać wodę a na wierzch wysypać cukier. NIE MIESZAĆ JESZCZE. Przykryć pokrywką i na średnim ogniu zostawić 5-10 minut.
  • Zajrzeć do garnka. Jest sok? Jeśli jest, to dobrze. Pokrywka nie będzie już potrzebna. Można teraz zamieszać ale nie trzeba. Dżem zostawić na małym ogniu kolejne 10-15 minut aby odparował nadmiar wody.
  • Dżem zamieszać i nakładać do gorących słoików, zakręcać mocno.
  • Ustawiać na czystej ściereczce do góry nogami.
  • Gdy wystygną ustawiamy je normalnie.
  • Jeśli któryś słoik nie zassał się można od razu zjeść (przechowywać w lodówce) albo zapasteryzować w wodzie 3-5 minut od zagotowania w wody.

Porady

Zobacz też: Ciasto z borówkami amerykańskimi

Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne