Dżem z borówki brusznicy - jak zrobić?
Kroki przygotowania:
Jagody przebrać, umyć i osuszyć na durszlaku. Przesypać do garnka z grubym dnem. Dodać wodę a na wierzch wysypać cukier. NIE MIESZAĆ JESZCZE. Przykryć pokrywką i na średnim ogniu zostawić 5-10 minut.
Zajrzeć do garnka. Jest sok? Jeśli jest, to dobrze. Pokrywka nie będzie już potrzebna. Można teraz zamieszać ale nie trzeba. Dżem zostawić na małym ogniu kolejne 10-15 minut aby odparował nadmiar wody.
Dżem zamieszać i nakładać do gorących słoików, zakręcać mocno.
Ustawiać na czystej ściereczce do góry nogami.
Gdy wystygną ustawiamy je normalnie.
Jeśli któryś słoik nie zassał się można od razu zjeść (przechowywać w lodówce) albo zapasteryzować w wodzie 3-5 minut od zagotowania w wody.